Wykonanie
Kolejne połączenie, które lubię –
brokuły i
ser pleśniowy. Przepis tak jak poprzedni pochodzi z książki „Kuchnia wegetariańska” Katarzyny Rozmysłowicz.Zupę podajemy z grzankami z
bułki lub serowymi tortellini (do kupienia gotowe).
Składniki :2 małe
brokuły (ja użyłam paczki mrożonych),1/2 szklanki
mleka,4 szklanki
bulionu warzywnego (przepis podwałam tutaj),1 ząbek
czosnku,2 łyżki
masła,sok z 1/2
pomarańzczy,15 dag
sera pleśniowego (np. Lazur),1 łyżka
cukru,
sól, świeżo zmielony
pieprzWykonanie :
Brokuły ugotować na półmiękko w wodzie z dodatkiem
soli,
cukru i
mleka. Odcedzić. Oderwać kilka różyczek do dekoracji, resztę zmiksować na papkę. Połączyć ją z
bulionem za pomocą ubijaczki. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek,
masło i gotować 10 minut. Wlać sok z
pomarańczy, dołożyć pokrojony w kostkę
ser, przyprawić
pieprzem. Zagotować.