Wykonanie
Sałatka z
roszponki jest wyjątkowo łatwa, szybka do przygotowania i bardzo efektownie się prezentuje. Te małe zaokrąglone listki to uderzeniowa dawka substacji odżywczych, idealne uzupełnienie zimowego jadłospisu. Smaczna o lekko
orzechowym smaku
roszponka jest pełna witaminy C (posiada jej dwa
razy więcej niż
cytryna) i żelaza. Bogata w potas (ma go tyle co
pomidory), prowitaminę A, witaminy z grupy B, jest dobrym źródłem cynku, wapnia, fosforu, manganu i miedzi. Znakomita dla wszystkich liczących kalorie, bo ma 21 kcal w 100 g. Jest również niskoglikemiczna, idealna dla ludzi z podwyższonym poziomem
cukru we
krwi.
Sałatka swą świeżością nie tylko cieszy oko, ale jest bardzo smaczna.
Orzechowy smak
roszponki w połączeniu z soczystmi
pomarańczami i chrupiącymi
orzechami to wyborowe połączenie smaków. Zapraszam do przepisu.
Składniki:
roszponka 2- 4 garście1
pomarańczaorzechy nerkowca lub orzeszki
pini3 łyżki
oliwy1 łyżka
octu winnego1 łyżeczka
mioduszczypta
soliWykonanie:
sałatę umyć i wysuszyć, ewentalnie uszczyknąć pozostałe korzonki z całej
pomarańczy dokładnie ściąć skórę z
białym albedo. Następnie z pomiędzy białych błonek wycinać
ostrym nożem fileciki z
pomarańczy. Zebrać wyciekający sok
oliwę,
ocet,
miód i sok z
pomarańczy wymieszać na jednolitą emulsję. Doprawić szczyptą
solisałatę ułożyć na talerzykach, przybrać filecikami
pomarańczy i
orzechami. Polać
winegretem. PodawaćŻYCZĘ SMACZNEGO!