Wykonanie
Ostatnio do mojej współlokatorki przyjechała mama, która to okazała się być wielką fanką zdrowego odżywiania! Wybraliśmy się więc w sobotę rano na
wieś, prosto do gospodarstwa kupić świeże produkty. Udało mi się więc nabyć wspaniałe
buraki! Oto pierwszy przepis z ich wykorzystaniem. Zdrowa, sycąca
sałatka.
Przygotowanie:1 spory
buraczekok 50 g
sera koziego (użyłam roladki koziej)1 czerwona (lub zwykła)
pomarańczaulubiony mix
sałat (u mnie
roszponka, ale np.
rukola też będzie idealna)Sos: ja użyłam po prostu sosu balsamico, ale można też zrobić
winegret: 1 łyżka
oliwy, 1/2 łyżki
octu balsamicznego, 1 łyżeczka
mioduPrzygotowanie:Największy problem jest z
burakami, gdyż trzeba je ugotować (lub upiec). Pieczone: Nie obrane
buraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości w temp ok 200 stopni, przez ok godzinę (zależy od wielkości
buraczków). Gotowane: Nie obrane
buraczki wrzucamy do
wody i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu (mój wielki
burak gotował się prawie 1.5 godziny). Gotowe
buraczki studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Na talerzu układamy
sałatę, dodajemy pokrojony na kawałeczki
kozi ser, pokrojoną
pomarańczę i
buraczki. Składniki sosu mieszamy i polewamy
sałatkę bezpośrednio przed podaniem.