Wykonanie
Roszponkę spośród innych
sałat wyróżniają maleńkie listki. Niech rozmiar listków Cię nie zwiedzie, bo ta najmniejsza z
sałat zawiera 3 do 4 więcej beta-karotenu i witaminy C niż
sałata masłowa. Wyróżnia ją delikatny,
orzechowy smak i 21 kcal w 100 g, bo tak jak wszystkie
sałaty i
roszponka jest niskokaloryczna.Warto po nią sięgnąć, szczególnie teraz, bo idealna jest na wiosenne przesilenie - oczyści i odkwasi organizm. Ponadto osoby, które jedzą dużo liściastych warzyw są szczupłe, mają ładną cerę i rzadziej chorują. Surówka ładnie się prezentuje i jest wyjątkowo smaczna. Smak lekko kwaśnego
winegretu przełamują słodkie
winogrona, a orzeszki zadbały o chrupiacą teksturę.
Składniki:1 op.
roszponki2 garście ciemnych
winogron bezpestkowych
orzeszki pinii3 łyżki
oliwy,
oleju1 łyżka jasnego
octu winnego lub
soku z cytryny1 łyżeczka
mioduWykonanie:
sałatę wypłukać, następnie osuszyć w wirówce do
sałat. Umyć w ciepłej wodzie
winogrona. Na patelni bez tłuszczu podprażyć
orzeszki piniioliwę,
ocet winny i
miód wymieszać na jednolitą emulsję. Sosik powinien
mieć smak mocno
winny, raczej lekko kwaśny
sałatę rozłożyć na talerzykach, polać
winegretem, rozłożyć przecięte na pół
winogrona i posypać
orzeszkami piniiSMACZNEGO !