Wykonanie
Czy wiesz, że
roszponka jest nie tylko smaczna, ale i bogata w wartości odżywcze ?
ROSZPONKA WARZYWNA (Valerianella lokustaL.) należy do rodziny kozłkowatych. Właściwie to zimowa
sałata. Jest jeszcze jednak osiągalna, ponieważ jej zbiór trwa od października do maja.To wspaniała
sałata, której liście zawierają duże ilości witaminy C (dwa
razy wiecej niz
cytryny i np.
sałata masłowa), witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz związki mineralne, szczególnie: fosfor, wapń, żelazo i potas. A w dodatku te malutkie, zielone listki mają inny smak od reszty
sałat, bo odznaczają się przyjemnym, lekko
orzechowym smakiem.
Roszponka pobudza też trawienie i wpływa uspokajająco na system nerwowy. Ważnym jej składnikiem jest potas, którego w tym warzywie jest porównywalnie dużo, jak np. w ponmidorach. Potas korzystnie wpływa na pracę
serca i układu krążenia w naszym organiźmie. Jest również świetnym roślinnym źródłem
jodu z zawartością 62 mg/100 g
salaty.Proponuję wypróbować dzisiejszy przepis. Smak tej sałatki Was zachwyci.Składniki dla 2 osób:
4 garście
sałaty60 g
malin (u mnie mrożone)50 g orzechow włoskich
Sos winegret:3 łyżki
oliwy1 łyżka
Aceto Balsamico1 pelna łyżeczka
mioduWykonanie:
Sałatę umyć, obciąć ewentualnie pozostałe ogonki i wysuszyć odwirowując.
Maliny rozmrozić (szybko można to zrobić w mikrofalowce).Składniki na sosik dokładnie wymieszać. Dodać sok
spod rozmrożonych
malin.
Orzechy posiekać. Ulożoną
sałatę polać sosem, posypać
orzechami i
malinami.ŻYCZĘ SMACZNEGO!