Wykonanie
Śnieżnobiały
kozi ser z mocną czerwienią
buraka to mariaż idealny nie tylko kolorystycznie. Słodka nuta
daktyli i
miodu oraz aromat
malin czynią tą
sałatkę plejadą smaków.Polecamy również:inne przepisy na sałatkiprzepisy na
burakiRukola z
kozim serem,
burakiem i
daktylami, doprawiona
malinowo-
miodowym vinaigrette na podstawie przepisu
Jody Vassallo "Les basiques legumes" - z modyfikacjamiSkładniki:200 g
rukoli150 g
koziego sera4 małe
buraki1 łyżeczka
oliwy2
figi8
daktyli50 g
orzechów włoskich100 g
malin5 łyżek
oliwy1 ząbek
czosnku1,5 łyżki
octu malinowego2 łyżeczki
miodusólpieprzPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Buraki natrzeć
oliwą, włożyć do naczynia do pieczenia i umieścić w piekarniku. Piec 40 minut.
Buraki powinny być miękkie, ale chrupiące. Ostudzić, obrać i pokroić na szóstki. Kroimy pozostałe składniki:
ser kozi na plastry,
figi na ćwiartki,
daktyle na połówki.Sporządzić sos: w misce ubić trzepaczką
oliwę z
octem malinowym,
miodem i rozgniecionym ząbkiem
czosnku. Przyprawić.Na talerzach rozłożyć
rukolę, ułożyć
buraki,
ser i
figi, posypać
orzechami,
daktylami i
malinami. Polać dressingiem.
,Składnik główny:
sałata,Składnik główny:
ser kozi,Składnik główny:
buraki,Składnik główny:
maliny,Składnik główny:
orzechy,Składnik główny:
daktyle,Składnik główny:vinaigrette,Składnik główny:
rukola,Składnik główny:Zielono mi...,Rodzaj dania:Sałata/Sałatka,Przekąska,