ßßß
Rukola z kozim serem, burakiem i daktylami, doprawiona malinowo-miodowym vinaigrette na podstawie przepisu Jody Vassallo "Les basiques legumes" - z modyfikacjamiSkładniki:200 g rukoli150 g koziego sera4 małe buraki1 łyżeczka oliwy2 figi8 daktyli50 g orzechów włoskich100 g malin5 łyżek oliwy1 ząbek czosnku1,5 łyżki octu malinowego2 łyżeczki miodusólpieprzPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Buraki natrzeć oliwą, włożyć do naczynia do pieczenia i umieścić w piekarniku. Piec 40 minut. Buraki powinny być miękkie, ale chrupiące. Ostudzić, obrać i pokroić na szóstki. Kroimy pozostałe składniki: ser kozi na plastry, figi na ćwiartki, daktyle na połówki.Sporządzić sos: w misce ubić trzepaczką oliwę z octem malinowym, miodem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Przyprawić.Na talerzach rozłożyć rukolę, ułożyć buraki, ser i figi, posypać orzechami, daktylami i malinami. Polać dressingiem.
,Składnik główny:sałata,Składnik główny:ser kozi,Składnik główny:buraki,Składnik główny:maliny,Składnik główny:orzechy,Składnik główny:daktyle,Składnik główny:vinaigrette,Składnik główny:rukola,Składnik główny:Zielono mi...,Rodzaj dania:Sałata/Sałatka,Przekąska,