ßßß Cookit - przepis na WYBORNY OCET Z MALIN!!

WYBORNY OCET Z MALIN!!

nazwa

Wykonanie

W swoich przepisach często używam sformułowanie"ocet żywy" i dostaję sporo zapytań co to takiego i gdzie go można zdobyć. Oczywiście kupicie dobrem zdrowe octy w sklepach z naturalną żywnością, ale dziś słów kilka o tym że można je samemu zrobić!
Są przepyszne!
Znacznie zdrowsze od octów spirytusowych zalegających na półkach marketów.
Naturalny ocet pełni bardzo ważną rolę w kuchni.
Dzięki niemu i zawartym w nim bakteriom potrawy surowe
są "wstępnie gotowane" na talerzu czyli zyskują lepszą strawność.
Najbardziej popularnym domowym octem jest ocet jabłkowy
(przygotowuje się go ze skórek i gniazd nasiennych).
Dziś przedstawiam Wam iście królewski -
MALINOWY.
Obłędny!
:)
Składniki:
1 kg malin
1.5-2 łyżki miodu
słój lub kamienny garnek
schłodzona, przegotowana woda
opcjonalnie skórka z domowego, razowego chleba na zakwasie.
Wykonanie.
Maliny przepłucz, przełóż do słoja. Zalej przegotowaną, ostudzoną wodą, wymieszaną z miodem.
Połóż na wierzch skórkę od chleba i przykryj całość gazą (lub talerzykiem, byle nie szczelnie).
Postaw słój w ciepłym i ciemnym miejscu na podstawce, bowiem w najbliższym czasie możesz się spodziewać buzującego szaleństwa. ;))
Codziennie zaglądaj do słoja i mieszaj zawartość.
Znam dwie szkoły.
Jedna mówi że po tygodniu należy zlać płyn (na sicie) i odstawić w butelkach w ciepłe miejsce na 3-4 tygodnie, zaś druga każe całość trzymać przez około 3 tygodnie (należy sprawdzać organoleptycznie ;))
Ja wypróbowałam tę pierwszą wersję i zadziałała doskonale.
Gotowy ocet przechowuj w chłodzie, najlepiej w lodówce.
Ocet malinowy przepysznie komponuje się z sałatami i napojami orzeźwiającymi!
Ciao!
:)
Źródło:http://smakoterapia.blogspot.com/2012/07/wyborny-ocet-z-malin.html