Wykonanie

Super zdrowa przekąska i jak na chlebek przystało bez
jajek, bez dodatku tłuszczu. Wilgotny, mocno
owocowy w smaku idealnie pasuje również do
kawy, a nie jest przy tym tuczący i kaloryczny jak większość ciast. Bardzo prosty do przygotowania.

Składniki na 1 keksówkę:450 g kwaśnych
jabłek50 g
cukru trzcinowego (dałam
ksylitol)1 łyżka
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej50 g suszonych fig50 g posiekanych
migdałów50 g
rodzynek3 łyżki
soku jabłkowegoWykonanie:
jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z
cukrem i przykryte folią spożywczą odstawić na 12 godzin (najlepiej na całą noc)
cynamon,
kakao i
proszek do pieczenia wymieszać z
mąkąfigi pokroić w drobna kostkę, posiekać
migdały, dodać
rodzynki i pozostałe składniki. Razem z
jabłkami zagnieść wilgotne ciasto. Uformować i włożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia foremkipiec w 175`C 60-70 minutŻYCZĘ SMACZNEGO!