ßßß Cookit - przepis na Chlebek jabłkowy

Chlebek jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Super zdrowa przekąska i jak na chlebek przystało bez jajek, bez dodatku tłuszczu. Wilgotny, mocno owocowy w smaku idealnie pasuje również do kawy, a nie jest przy tym tuczący i kaloryczny jak większość ciast. Bardzo prosty do przygotowania.
Składniki na 1 keksówkę:
450 g kwaśnych jabłek
50 g cukru trzcinowego (dałam ksylitol)
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 g suszonych fig
50 g posiekanych migdałów
50 g rodzynek
3 łyżki soku jabłkowego
Wykonanie:
jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z cukrem i przykryte folią spożywczą odstawić na 12 godzin (najlepiej na całą noc)
cynamon, kakao i proszek do pieczenia wymieszać z mąką
figi pokroić w drobna kostkę, posiekać migdały, dodać rodzynki i pozostałe składniki. Razem z jabłkami zagnieść wilgotne ciasto. Uformować i włożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki
piec w 175`C 60-70 minut
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/01/chlebek-jabkowy.html