Wykonanie
Dawno nie było jakiegoś ciasta :-) Szarlotka to chyba najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie nadmiaru
jabłek, które mam obecnie w domu. Polecam też szarlotkę jaglaną, którą kiedyś robiłam.Składniki:250 g mieszanki mąk bezglutenowych (użyłam: 150 g gryczanej, 60 g ryżowej, 15 g amarantusowej, 25 g ziemniaczanej)125 g
ksylitolu /
cukru trzcinowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia150 ml
oleju250 ml
wody6
jabłekrodzynki (dodałam szklankę, ale można mniej)
cynamonWykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. W misce mieszamy
mąki,
cukier,
proszek do pieczenia, następnie dodajemy
olej i
wodę, dokładnie mieszamy. Dodajemy
rodzynki i jeszcze raz mieszamy.Do formy przekładamy 2/3 ciasta, na nim kładziemy starte
jabłka, posypujemy je
cynamonem, przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w temp 175 stopni, przez 25-30 min.

Smacznego!