Wykonanie

Piernik, pierniczki to nieodłączny element świątecznej atmosfery i nie może ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu. Piernik to bowiem symbol szczęścia i dostatku. W moim rodzinnym domu nie było zwyczaju nastawiania ciasta piernikowego 4-6 tygodni wcześniej. Do dziś nie przepadam za twardymi, ciężkimi i przesłodzonymi piernikami. Co nie znaczy, że nie gościł na naszym
stole świąteczny piernik, choć niektórzy mogą powiedzieć - bez
miodu to żaden piernik. A jednak pachnący
przyprawami korzennymi, mięciutki, delikatny i puszysty, taki jak lubię. Dodatek
dżemu jeżynowego nadaje mu delikatnego
owocowego aromatu i zapewnia wilgotność na wiele dni.
Bakalie przełamują delikatną strukturę piernika, u mnie
orzechy włoskie i
żurawina.
Bakalie wedle uznania. Błyskawiczny do przygotowania, i tak pyszny, że można go jeść bez końca. Skusi każdego łasucha.Składniki na 2 keksówki (30 cmx11cm):

3 szklanki
mąki orkiszowej jasnej - 6301 szklanka
cukru125 g
masła250 ml
mleka1 słoik
dżemu2
jajka L2 łyżki
kakao2 płaskie łyżeczki
sody3 łyżeczki
przyprawy piernikowej2 garście
orzechów włoskich2 garście
żurawiny1 szklanka = 200 mlSkładniki na polewę:50 g
masła2 łyżki
cukru4 łyżki
wody2 łyżki
kakaoWykonanie:miękkie
masło utrzeć z
cukrem na biały puch. Mieszając wbić kolejno 2
jajkaodmierzyć suche składniki i mieszając dodawać na przemian suche składniki i
mlekoposiekać
orzechy włoskie na końcu wmieszać słoik
dżemu, dodać posiekane
orzechy i
żurawinęnapełnić
ciastem 2 małe keksówki wyłożone papierem do pieczenia, wyrównać górę szpatułkąpiec w 180`C 45-50 minut do suchego patyczkapoczątkowo studzić w foremce, następnie na kratce w małym garnuszku wymieszać podgrzewając składniki na polewę. Przy pomocy pędzla rozprowadzić polewę na piernikach. Pozostawić do zastygnięciaŻYCZĘ SMACZNEGO!