ßßß Cookit - przepis na Szybki piernik z dżemem - pyszny

Szybki piernik z dżemem - pyszny

nazwa

Wykonanie

Piernik, pierniczki to nieodłączny element świątecznej atmosfery i nie może ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu. Piernik to bowiem symbol szczęścia i dostatku. W moim rodzinnym domu nie było zwyczaju nastawiania ciasta piernikowego 4-6 tygodni wcześniej. Do dziś nie przepadam za twardymi, ciężkimi i przesłodzonymi piernikami. Co nie znaczy, że nie gościł na naszym stole świąteczny piernik, choć niektórzy mogą powiedzieć - bez miodu to żaden piernik. A jednak pachnący przyprawami korzennymi, mięciutki, delikatny i puszysty, taki jak lubię. Dodatek dżemu jeżynowego nadaje mu delikatnego owocowego aromatu i zapewnia wilgotność na wiele dni. Bakalie przełamują delikatną strukturę piernika, u mnie orzechy włoskie i żurawina. Bakalie wedle uznania. Błyskawiczny do przygotowania, i tak pyszny, że można go jeść bez końca. Skusi każdego łasucha.
Składniki na 2 keksówki (30 cmx11cm):
3 szklanki mąki orkiszowej jasnej - 630
1 szklanka cukru
125 g masła
250 ml mleka
1 słoik dżemu
2 jajka L
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki sody
3 łyżeczki przyprawy piernikowej
2 garście orzechów włoskich
2 garście żurawiny
1 szklanka = 200 ml
Składniki na polewę:
50 g masła
2 łyżki cukru
4 łyżki wody
2 łyżki kakao
Wykonanie:
miękkie masło utrzeć z cukrem na biały puch. Mieszając wbić kolejno 2 jajka
odmierzyć suche składniki i mieszając dodawać na przemian suche składniki i mleko
posiekać orzechy włoskie na końcu wmieszać słoik dżemu, dodać posiekane orzechy i żurawinę
napełnić ciastem 2 małe keksówki wyłożone papierem do pieczenia, wyrównać górę szpatułką
piec w 180`C 45-50 minut do suchego patyczka
początkowo studzić w foremce, następnie na kratce w małym garnuszku wymieszać podgrzewając składniki na polewę. Przy pomocy pędzla rozprowadzić polewę na piernikach. Pozostawić do zastygnięcia
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/12/szybki-piernik-z-dzemem-pyszny.html