ßßß Cookit - przepis na Świąteczny łosoś z piernikową krustą na pomarańczach

Świąteczny łosoś z piernikową krustą na pomarańczach

nazwa

Wykonanie

Łosoś otulony pierzynką z piernika, skórki pomarańczowej i majeranku to brzmi naprawdę świątecznie, a i bajecznie smakuje. Łososia lubimy i jemy bardzo często, dlatego gdy tylko wypatrzę nowy sposób podania tej arcyzdrowej rybki, muszę go od razu wypróbować. Ten prosty przepis to sposób na bardzo elegancki obiad. Rewelacyjny pomysł na przyrządzenie łososia z piernikiem idealnie wpisuje tę potrawę na listę dań świątecznych. Łosoś z piekarnika na pomarańczowej kołderce to jeden z najlepszych przepisów na łososia jakie ostanio zrobiłam, przepis do zrobienia od zaraz!
Składniki na 2 porcje:
1 bio-pomarańcza
50 g masła
30 g piernika -1 średni piernik
1 łyżeczka suszonego majeranku
30 g bułki tartej
sól morska
pieprz cayenne
szczypta cynamonu
400 g fileta z łososia bez skóry
Wykonanie: z pomarańczy zesterem ściąć cienkie paseczki, następnie ostrym nożem ściąć całą białą skórę i powycinać spomiędzy błonek fileciki pomarańczy
piernik, skórkę pomarańczową i majeranek posiekać w mini-rozdrabniaczu. Masło rozpuścić i wymieszać z zawartością rozdrabniacza i bułką tartą. Przyprawić solą, pieprzem cayenne i szczyptą cynamonu
masę piernikową podzielić i równomiernie rozsmarować na 2-ch porcjach łososia i dobrze docisnąć. Łososia ułożyć na filecikach z pomarańczy
piec w piekarniku nagrzanym do 220`C 10-12 minut
podałam z pieczoną pietruszką, pasternakiem i marchewką. Po prostu pycha! Przepis tutaj
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/12/swiateczny-osos-z-piernikowa-krusta-na.html