Łosoś otulony pierzynką z piernika, skórki pomarańczowej i majeranku to brzmi naprawdę świątecznie, a i bajecznie smakuje. Łososia lubimy i jemy bardzo często, dlatego gdy tylko wypatrzę nowy sposób podania tej arcyzdrowej rybki, muszę go od razu wypróbować. Ten prosty przepis to sposób na bardzo elegancki obiad. Rewelacyjny pomysł na przyrządzenie łososia z piernikiem idealnie wpisuje tę potrawę na listę dań świątecznych. Łosoś z piekarnika na pomarańczowej kołderce to jeden z najlepszych przepisów na łososia jakie ostanio zrobiłam, przepis do zrobienia od zaraz!Składniki na 2 porcje:1 bio-pomarańcza50 g masła30 g piernika -1 średni piernik1 łyżeczka suszonego majeranku30 g bułki tartejsól morskapieprz cayenneszczypta cynamonu400 g fileta z łososia bez skóryWykonanie: z pomarańczy zesterem ściąć cienkie paseczki, następnie ostrym nożem ściąć całą białą skórę i powycinać spomiędzy błonek fileciki pomarańczypiernik, skórkę pomarańczową i majeranek posiekać w mini-rozdrabniaczu. Masło rozpuścić i wymieszać z zawartością rozdrabniacza i bułką tartą. Przyprawić solą, pieprzem cayenne i szczyptą cynamonumasę piernikową podzielić i równomiernie rozsmarować na 2-ch porcjach łososia i dobrze docisnąć. Łososia ułożyć na filecikach z pomarańczypiec w piekarniku nagrzanym do 220`C 10-12 minutpodałam z pieczoną pietruszką, pasternakiem i marchewką. Po prostu pycha! Przepis tutajŻYCZĘ SMACZNEGO!