Wykonanie
Kiedy przeglądam w internecie przepisy i zobaczę coś, co wygląda tak apetycznie koniecznie chcę to spróbować! Dziś w mojej kuchni przepis, który urzekł mnie swym wyglądem u Aległodomorka :) Wyszły smaczne i pikantne :)Potrzebujemy (6szt.):- 3
marchewki,- 1
cebulę,- 3 łyżki
mąki pszennej,- 3 łyżki
sezamu,-
sól,-
pieprz,-
pieprz cayenne,-
imbir,-
cynamon,-
masło,-
bułka tarta.Opcjonalnie: gęsta
śmietana do podania.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Posolić i odstawić, by puściła sok.W tym czasie
cebulę obrać, drobno posiekać i przysmażyć na złoto na
maśle.
Marchewkę odsączyć, dodać
cebulę,
mąkę,
sezam i
przyprawy. Uformować kotleciki, obtoczyć w
bułce tartej i smażyć na rozgrzanej
oliwie do zarumienienia. Podawać z gęstą
śmietaną. U mnie jeszcze mizeria i kule gotowane na parze.