ßßß Cookit - przepis na Torcik W-Z z kremem serowym

Torcik W-Z z kremem serowym

nazwa

Wykonanie

W-Z-etka, tym razem zamiast tradycyjnej prostokątnej formy upieczona w tortownicy, W-Z torcik. Zmieniłam również spód ciasta, z przepisu
tutaj, na ciasto z mniejszą zawartością tłuszczu. Zamiana ta wymaga jednak napączowania spodu, w innym przypadku pozostałby zbyt suchy. Ciasto jest równie smaczne, jednak przgotowane w okrągłej foremce jako tort prezentuje się bardziej odświętnie.
Składniki na spód:
6 jajek
150 g cukru
115 g mąki pszennej
25 g kakao
40 g roztopionego masła
Przepis na krem serowy
znajdziesz tutaj
Składniki na polewę:
50 g masła
2 łyżki cukru
3-4 łyżki wody
2 czubate łyżki kakao
Dodatkowo:
4-5 łyżek dżemu,u mnie jeżynowy
3/4 szklanki ponczu
Wykonanie:
utrzeć żółtka z połową cukru na puszysty krem. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę cukru.Wymieszać delikatnie żółtka z białkami przy pomocy szpatatułki, wmieszać mąkę wymieszaną z kakao.Na końcu dodać masło.Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, boku nie smarować masłem. Piec w 180`C 30 minut, do suchego patyczka. Autorka proponuje tortownicę o przekroju 23 cm, jednak użyłam większej - 26 cm. Początkowo studzić w foremce, następnie odpiąć obręcz i studzić na kratce
wykonać krem z przepisu tutaj
przygotować poncz. Do 3/4 szklanki zaparzonej, osłodzonej i ostudzonej herbaty dodać 2-3 łyżki rumu, bądź innego alkoholu np. amaretto lub likieru pomarańczowego
wystudzone ciasto przekroić na pół. Pierwszy blat ułożyć na paterze, napączować i posmarować cienka warstwą dżemu. Wyłożyć krem i równomiernie rozsmarować, zostawiając część do ozdobienia góry tortu. Nałożyć drugi blat, delikatnie wyrównać krem z boku i schłodzić do stężenia kremu
przygotować polewę, rozprowadzić równomiernie na górze ciasta i z reszty kremu zrobić wuzetkowe ozdóbki
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/11/torcik-w-z-z-kremem-serowym.html