Wykonanie

W-Z-
etka, tym razem zamiast tradycyjnej prostokątnej formy upieczona w tortownicy, W-Z torcik. Zmieniłam również spód ciasta, z przepisututaj, na ciasto z mniejszą zawartością tłuszczu. Zamiana ta wymaga jednak napączowania
spodu, w innym przypadku pozostałby zbyt suchy. Ciasto jest równie smaczne, jednak przgotowane w okrągłej foremce jako tort prezentuje się bardziej odświętnie.Składniki na spód:6
jajek150 g
cukru
115 g
mąki pszennej25 g
kakao40 g roztopionego
masłaPrzepis na krem
serowyznajdziesz tutajSkładniki na polewę:50 g
masła2 łyżki
cukru3-4 łyżki
wody2 czubate łyżki
kakaoDodatkowo:4-5 łyżek
dżemu,u mnie
jeżynowy3/4 szklanki ponczuWykonanie:utrzeć
żółtka z połową
cukru na puszysty krem.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę
cukru.Wymieszać delikatnie
żółtka z
białkami przy pomocy szpatatułki, wmieszać
mąkę wymieszaną z
kakao.Na końcu dodać
masło.Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,
boku nie smarować
masłem. Piec w 180`C 30 minut, do suchego patyczka. Autorka proponuje tortownicę o przekroju 23 cm, jednak użyłam większej - 26 cm. Początkowo studzić w foremce, następnie odpiąć obręcz i studzić na kratcewykonać krem z przepisu tutajprzygotować poncz. Do 3/4 szklanki zaparzonej, osłodzonej i ostudzonej
herbaty dodać 2-3 łyżki
rumu, bądź innego
alkoholu np.
amaretto lub
likieru pomarańczowegowystudzone ciasto przekroić na pół. Pierwszy blat ułożyć na paterze, napączować i posmarować cienka warstwą
dżemu. Wyłożyć krem i równomiernie rozsmarować, zostawiając część do ozdobienia góry
tortu. Nałożyć drugi blat, delikatnie wyrównać krem z
boku i schłodzić do stężenia kremuprzygotować polewę, rozprowadzić równomiernie na górze ciasta i z reszty kremu zrobić wuzetkowe ozdóbkiŻYCZĘ SMACZNEGO!