ßßß Cookit - przepis na Szybka sałatka z czerwonej kapusty z pistacjami

Szybka sałatka z czerwonej kapusty z pistacjami

nazwa

Wykonanie

Czerwona kapusta jest dużo mniej popularna niż biała, a zasługuje na częstsze wizyty na naszych talerzach, choćby ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne. Niezwykle bogata w witaminy, minerały, błonnik. Kolor swój zawdzięcza dużej ilości antocyjanów - substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Razem z witaminą E i C, beta - karotenem zmniejszają wystąpienie zmian miażdżycowych i chorób nowotworowych. Wszystkie kapustne w medycynie ludowej to panaceum na wiele chorób. Zainteresownych odsyłam do arykułu tutaj . W książce Tima Mälzera "Greenbox" znalazłam taki oto pomysł na czerwona kapustę. Krótko podsmażona z dodatkiem orzeszków pistcjowych i octem basalmicznym. Przepis z serii expresowych. Kapusta mocno chrupiaca i naprawdę smaczna. Tak przygotowana zawiera też dużo więcej substancji cennych dla naszego zdrowia.
Składniki:
500 g czerwonej kapusty
5 łyżek oliwy lub oleju
4 łyżki niesolonych orzeszków pistacjowych
1-2 łyżki cukru
4 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
szczypiorek
Wykonanie:
kapustę obrać ze zwiędłych liści, przekroić na pół, cienko poszatkować na dużej patelni rozgrzać olej i poszatkowaną kapustę razem z posiekanymi pistacjami podsmażyć 5 minut
doprawić cukrem i octem balsamicznym i poddusić kolejne 2 minuty na koniec doprawić solą i pieprzem
sałatkę serwować na ciepło posypaną szczypiorkiem
SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/10/szybka-saatka-z-czerwonej-kapusty-z.html