Wykonanie
Czerwona kapusta jest dużo mniej popularna niż biała, a zasługuje na częstsze wizyty na naszych talerzach, choćby ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne. Niezwykle bogata w witaminy, minerały, błonnik. Kolor swój zawdzięcza dużej ilości antocyjanów - substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Razem z witaminą E i C, beta - karotenem zmniejszają wystąpienie zmian miażdżycowych i chorób nowotworowych. Wszystkie
kapustne w medycynie ludowej to panaceum na wiele chorób. Zainteresownych odsyłam do arykułu tutaj . W książce
Tima Mälzera "Greenbox" znalazłam taki oto pomysł na
czerwona kapustę. Krótko podsmażona z dodatkiem
orzeszków pistcjowych i
octem basalmicznym. Przepis z
serii expresowych.
Kapusta mocno chrupiaca i naprawdę smaczna. Tak przygotowana zawiera też dużo więcej substancji cennych dla naszego zdrowia.Składniki:

500 g
czerwonej kapusty5 łyżek
oliwy lub
oleju4 łyżki niesolonych
orzeszków pistacjowych1-2 łyżki
cukru4 łyżki
octu balsamicznegosól,
pieprzszczypiorekWykonanie:
kapustę obrać ze zwiędłych liści, przekroić na pół, cienko poszatkować na dużej patelni rozgrzać
olej i poszatkowaną
kapustę razem z posiekanymi
pistacjami podsmażyć 5 minutdoprawić
cukrem i
octem balsamicznym i poddusić kolejne 2 minuty na koniec doprawić
solą i
pieprzemsałatkę serwować na ciepło posypaną
szczypiorkiemSMACZNEGO!