Wykonanie
Dziś proponuje Wam przygotowanie sałatki z surowych plasterków
cukinii podanej z chrupiącymi
waflami z
parmezanu.Akurat
sałatka na nadchodzące letnie dni.

Składniki:3
cukinie200 gr
parmezanu2 łyż ki
sosu sojowego2 łyż ki
octu balsamicznego5 gr
cukru10 gr
solipieprzoliwaPrzygotowanie:Odkrawamy końcówki
cukinii, a następnie kroimy wzdłuż, używając mandoliny lub nożyka do warzyw, aby otrzymać paseczki cieniutkie jak opłatek. Kładziemy
cukinie na durszlak posypujemy mieszanką
cukru i
soli. Zostawiamy na 40 minut.

W międzyczasie robimy
wafle z
parmezanu. Na rozgrzaną patelni ę teflonową wysmarowaną
oliwą, wysypujemy starty drobno
parmezan. Czekamy, aż się roztopi i zacznie rumieni ć się .

Podmieszczamy go szeroką paletką i przewracamy
wafel na drug ą stronę.

Czekamy 30 sekund i wywracamy na talerz. Studzimy chwilkę, aby stężał i łamiemy wafelek na nieduże kawałki.

Myjemy
cukinie w wodzie, odcedzamy na durszlaku i suszymy. Szykujemy dressing, dokładnie mieszamy
ocet i
sos sojowy z paroma łyżkami
oliwy. Zostawiamy do
marynowania cukinie na 10min lub dłużej. Dodajcie do niej chrupiące
wafle wymieszajcie i podawajcie.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)