ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty, ze słodką marchewką

Surówka z kapusty, ze słodką marchewką

nazwa

Wykonanie

Idealna do dań orientalnych ale także świetny dodatek do klasycznego schabowego. Soczysta i smaczna.
Składniki:
1/4 średniej główki czerwonej kapusty
2 marchewki
1 łyżka cukru
2 łyżki octu balsamicznego Bianco*
1 łyżeczka soli (płaska)
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Kapustę umyć i poszatkować, posypać solą, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Marchewkę obrać i pokroić w słupki (można użyć tarki julienne), włożyć do miski z kapustą.
Dodać cukier, ocet i oliwę. Wymieszać i odstawić na pół godziny, mieszając co jakiś czas.
Smacznego :)
* ocet balsamiczny Bianco jest w smaku lekko słodkawy, idealny do sałatek, można go zastąpić octem ryżowym
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/06/surowka-z-kapusty-ze-sodka-marchewka.html