Wykonanie

Ze wyględu na walory zdrowotne orkisz coraz częściej zastępuje zniesławioną
mąkę pszenną. Ponieważ już od kilku miesięcy nie używam
mąki pszennej w ogóle to i pierogi tym razem zrobiłam całkowicie z
mąki orkiszowej. Smak orkiszu, z lekko
orzechowym posmakiem czyni pierogi nie tylko smaczniejsze, ale nadaje im prawdziwego charakteru.Lepienie pierogów to czynność prosta i przyjemna, pod jednym warunkiem - mamy idealne ciasto - gładkie, sprężyste i miękkie. Praca z
razową mąką orkiszową przy zarabianiu ciasta pierogowego nie jest tak oczywista jakby mogłoby się wydawać. Ciasto wykonane z
mąki orkiszowej wykazuje mniejszą sprężystość w porównaniu z tradycyjną
mąką pszenną, ponieważ gluten orkiszowy jest dużo mniej elastyczny. Jest na to jednak rada - dodatek
jajka uczyni ciasto bardzo przyjemnym do współpracy, staje się ono elastyczne i ładnie się wałkuje.
Mąka pszenna plus
jajko dawało twardawe ciasto pierogowe, tutaj efekt zupełnie odwrotny. Dopiero za trzecim podejściem udało mi się zrobić idealne ciasto pierogowe z
razowej mąki orkiszowej. Zarabiając ciasto stopniowo dolewaj
wodę pamiętając, że
mąka orkiszowa wymaga dodatku mniejszej jej ilości niż
mąka pszenna.Przy pierogach z jasną
mąką orkiszową sprawa jest dużo prostsza, dodatek
jajka możesz pominąć, tylko dodać mniej
wody niż do tradycyjnego ciasta z
mąki pszennej.Pierogi zrobiłam z farszem
dyniowym, najprostszym z możliwych, bo
dynię połączyłam z
ziemniakami. Smak podkręca jedynie dodatek
parmezanu i
gałki muszkatałowej. Pierogi są bardzo delikatne i subtelne w smaku. Polane
masełkiem z lekko podprażonymi orzeszkami
pini i dodatkiem listków
szałwii są naprawdę pyszne.

Składniki na ciasto:2 szklanki
razowej mąki orkiszowej1
jajkomniej niż 3/4 szklanki ciepłej
wodysólSkładniki na farsz:340 g
dynii300 g
ziemniaków
4 łyżki startego
parmezanugałka muszkatałowa
sól,
pieprzDodatkowo:orzeszki
pinikilka listków
szałwiimasłoWykonannie:
dynię i
ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości
wody do miękkości. Miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem do
ziemniaków i odstawić do przestudzenia. Wymieszać z
parmezanem. Doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatałowąmąkę przesiać, wbić do niej
jajko i posolić. Ciasto zarabiać nożem, dolewając niewielkie ilości
wody. Po wyrobieniu nakryć ciasto ściereczką i odstawić na pół godzinyciasto rozwałkować na grubość około 2 mm i wykrawać z niego krążki. Po nałożeniu farszu każdy krążek złożyć na pół, zlepiając starannie brzegi. Gotować w osolonej wodzie kilka minut po wypłynięciu. Odcedzić na suchej patelni bez tłuszczu lekko zrumienić
orzeszki pinii. Dodać
masło i listki
szałwii, podgrzewać, aż
masło się rozpuści i spienipierogi podawać polane
masełkiem szałwiowo - piniowymSMACZNEGO!