Wykonanie

Ponieważ uwielbiam ciasta z
owocami, nie wyobrażam sobie sezonu jesiennego bez ciasta ze
śliwkami. Dzisiejsze będzie na pewno wielokrotnie powtarzane. Jest to pyszny drożdżowiec ze
śliwkami i
orzechową kruszonką. Do kruszonki użyłam podprażonych mielonych
orzechów laskowych, dzięki
czemu jest niezwykle aromatyczna. Ciasta w stosunku do ilości
owoców jest tak w sam raz, nie za dużo, za to dużo, dużo
śliwek. To najzdrowsze ze wszystkich ciast i chyba najsmaczniejsze. Jak na
drożdżowe jest wilgotne, bardzo mięciutkie i delikatne.Składniki na blache 28 cm x 40 cm :

300 - 320 g
mąki orkiszowej 630 (lub innej)150 g
maślanki lub
mleka60 g
cukru50 g
masła1
jajko L (lub 1
male jajko+ 1żółtko)1,5 łyżeczki suchych
drożdżysolidna szczypta
soli1.200-1.400 g
śliwekSkładniki na kruszonkę:50 g mielonych
orzechów laskowych50 g
mąki orkiszowej 63050 g
masła50 g
cukru
Wykonanie:
maślankę (użyłam 120 g
maślanki i 30g
wody) lub
mleko delikatnie podgrzać w garnuszku. Dorzucić
masło pokrojone w wiórkiwszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera i przy pomocy haka dokładnie zagnieść. Ciasto będzie dość luźne. Misę przykryć folią i postawić w ciepłym miejscu do podwojenie objętości z
mąki, mielonych
orzechów i
cukru zagnieść kruszonkę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki
śliwki umyć, przekroić każdą na pół, usunąć pestkęwyrośnięte ciasto podsypując
mąką rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Z papierem przenieść na blaszkę, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 15-20 minut do napuszenia na cieście ułożyć dość gęsto przygotowane
śliwki, skórkami do dołu na śliwkach rozkruszyć kruszonkęwstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec 35-40 minutstudzić na kratce lub zajadać jeszcze ciepłeŻYCZĘ SMACZNEGO !