Wykonanie

Jeśli nie przepadasz za
rybą w klasycznej panierce, może skusi Cię
ryba smażona w cieście piwnym? Robiłam
dorsza w ten sposób po raz pierwszy i bardzo ciekawa byłam jego smaku.
Ryba przygotowana w ten sposób jest bardzo soczysta w środku, a smak
piwa jest w ogóle niewyczuwalny.
Rybi zapach też się gdzieś ulotnił. Smakowała nam, ale gruba otoczka z ciasta to spora liczba dodatkowych kalorii, dlatego nadal wybieram tradycyjnego
dorsza w panierce z
bułki tartej. Ale jako odmiana,
czemu nie?Składniki na ciasto
piwne:

3/4 szklanki
mąki150 ml
piwa1
jajko1/2 łyżeczki
solipieprz1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypiorek - opcjonalnieponadto:2 średnie odfiletowane
tuszki z
dorszasok z cytrynysól2 łyżki
mąkiWykonanie:przygotować ciasto:
mąkę wymieszać z
piwem na gładką masę bez grudek, dodać
jajko i
przyprawy. Odstawić na pół godziny. Ciasto powinno być gęste, nie może ściekać z
rybyrybę umyć, pokroić na porcje, skropić
sokiem z cytryny i posolićfilety obtaczać w
mące, następnie w cieście piwnym i smażyć na rozgrzanym
oleju z obydwu stron do zrumienienia. Odkładać na talerz wyłożony ręcznkiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczupodawać z ulubionymi dodatkamiŻYCZĘ SMACZNEGO !