ßßß Cookit - przepis na Śledzie w cieście piwnym.

Śledzie w cieście piwnym.

nazwa

Wykonanie

Śledzie podawane są najczęściej w wydaniu na zimno. Dlatego ta rybka smażona w cieście piwnym to oryginalne danie, które możemy podać w dzień powszedni, ale także od święta.
Śledzie mają sporo ości, ale smak wynagradza wszystko :)
Składniki :
6 tuszek śledzia
1 szklanka mąki
0,5 szklanki piwa
2 jajka
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
olej
Przygotowanie:
Śledzie myjemy, obcinamy płetwy, wycieramy papierowym ręcznikiem, a następnie każdą nacieramy solą. Wlewamy do miski piwo, sok z cytryny, wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i doprawiamy płaską łyżeczkę soli oraz pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy do powstania jednolitej masy. Śledzie zanurzamy w cieście.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i kładziemy dokładnie obtoczone w cieście tuszki. Smażymy z obu stron po około 3-4 minuty.
Smacznego!
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/03/sledzie-w-ciescie-piwnym.html