Wykonanie
Śledzie podawane są najczęściej w wydaniu na zimno. Dlatego ta
rybka smażona w cieście piwnym to oryginalne danie, które możemy podać w dzień powszedni, ale także od święta.
Śledzie mają sporo ości, ale smak wynagradza wszystko :)Składniki :
6
tuszek śledzia1 szklanka
mąki0,5 szklanki
piwa2
jajkasok z połowy
cytrynysól,
pieprzolejPrzygotowanie:
Śledzie myjemy, obcinamy płetwy, wycieramy papierowym ręcznikiem, a następnie każdą nacieramy
solą. Wlewamy do miski
piwo,
sok z cytryny, wsypujemy
mąkę, wbijamy
jajka i doprawiamy płaską łyżeczkę
soli oraz
pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy do powstania jednolitej masy.
Śledzie zanurzamy w cieście.Na patelni rozgrzewamy sporą ilość
oleju i kładziemy dokładnie obtoczone w cieście
tuszki. Smażymy z obu stron po około 3-4 minuty.Smacznego!