ßßß Cookit - przepis na Śledź w cieście piwnym

Śledź w cieście piwnym

nazwa

Wykonanie

Przepis na tego śledzia miałem w głowie już od dawna. Niedawno trafiła się okazja. Przypadkiem w sklepie kupiłem tuszki śledziowe i mogłem zrealizować swój pomysł.
Potrawa jest wyjątkowo dobra, a najlepszym dodatkiem do niej są domowej roboty frytki.
Polecam każdemu, kto chciałby uwolnić się od wszechobecnego łososia :)
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki ciemnego piwa
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka soli
- soku z 1/2 cytryny
- szczypta pieprzu
- 6 tuszek śledzia
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Tuszki myjemy, obcinamy płetwy i osuszamy, a następnie nacieramy solą.
Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy piwo, wbijamy 2 jajka, dolewamy sok z cytryny, dosypujemy łyżeczkę soli i dodajemy szczyptę pieprzu.
Całość mieszamy, aż ciasto będzie jednolite.
Do garnka wlewamy olej.
Olej w garnku powinien sięgać do połowy tuszki.
Rozgrzewamy olej.
Śledzie zanurzamy w cieście, tak żeby ciasto dobrze je pokryło.
Obtoczone tuszki wrzucamy na rozgrzany olej.
Smażymy z obu stron po około 3 minuty.
Po usmażeniu odkładamy na chwilę na papierowy ręcznik, a następnie podajemy na talerz.
Smacznego!
Źródło:http://sweet--n--sour.blogspot.com/2014/04/sledz-w-ciescie-piwnym.html