ßßß Cookit - przepis na Fish & Chips

Fish & Chips

nazwa

Wykonanie

Jak już jesteśmy przy tej Hanglii, to wam powiemy, co tam wielkomiastowe jedzo, jak im się nie chce gotować albo, co bardziej prawdopodobne, jak nie umio. Ano zmierzajo uni wtedy krokiem dziarskim do takich budek, w których to im rybę ze smażonymi kartochlami serwujo. To takie ichnie danie narodowe jest, cósik jak u nas te…no….kiebaby te. Dawniej to niby takie żarcie dla robotników było. Jak takiemu baba kacanapków do roboty nie narobiła, to se kupił rybkie i kartochle zawinięte w gazetę, i było okiej. Tera już w gazete nie zawijajo, pewnikiem gazety podrożeli i się nie opyla. Aaa, no i najważniejsze: tako rybkie i kartochle to uni solo i suto polewajo takim ichnim octem, co się vinegar nazywa. Kwaśne chalierstwo, ale wchodzi elegancko!
Składniki:
· 2 duże filety ryby o białym mięsie (np. dorsz) bez ości
· Pół szklanki mąki
· Pół szklanki mąki kukurydzianej
· 1 jajko
· Pół łyżeczki proszku do pieczenia
· Szklanka wody
· Sól, pieprz
· Tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Filety myjemy i nacieramy solą i pieprzem. Z dwóch rodzajów mąki, proszku do pieczenia, jajka i wody robimy ciasto naleśnikowe, doprawiamy. Całe filety zanurzamy w cieście, tak, by były nim dokładnie pokryte. Następnie smażymy je, również w całości, na rozgrzanym głębokim oleju, na niewielkim ogniu, do momentu zarumienienia ciasta. Podajemy z grubo krojonymi frytkami domowej roboty, posolone i polane sosem vinegar.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2012/05/18/fish-chips