Wykonanie

Pochodzący z "tureckiej " kuchni specjał Polacy nazwali mazurkiem i od wieków jest on wielką osobliwością wielkanocnej kuchni polskiej. Wymyślono dziesiątki przepisów na polskie mazurki, jednak główna zasada pozostała niezmieniona - dużo słodkiej masy na cieniutkim kruchym lub półkruchym cieście,
waflu lub opłatku. Smak mazurków uświetniają dodane
bakalie.Oto moja próba przedświąteczna - mazurek
kokosowy. Piekłam go pierwszy raz, z przepisu p.
Hanny Szymanderskiej ( "Prawdziwa kuchnia polska"). Przepis jest bardzo praktyczny, bo zużywamy całe
jajka,
żółtka są wykorzystane do ciasta kruchego na spód, a
białka wchodzą w skład masy kokosowej. Jest bardzo smaczny, szczególnie dla
kokosowych smakoszy to naprawdę niezła gratka. W świątecznym mazurku jednak na pewno zrobię
polewę czekoladową.
Czekolada i
kokos to świetne połączenie samków, jak z batonika Bounty. Tu niestety nie zdążyłam, ponieważ mój łakomczuch już czekał z talerzykiem na małe co nieco do
kawy.Składniki na spód:200 g
mąki100 g
masła
55 g
cukru pudru (w przepisie 100g)3 łyżki grubo mielonych
orzechów laskowych1 łyżka
cukru waniliowego1/4 startej
skórki z cytryny2
surowe żółtkaszczypta
soliSkładniki na masę
kokosową :150 g
wiorków kokosowych3/4 szklanki
cukru (dałam 2 łyżki)szklanka
mleka kokosowego ( lub słodka
śmietanka kremówka)łyżeczka
soku z cytryny1-2 łyżki
mączki ziemniaczanej2
białkaWykonanie:przesiać
mąkę,
cukier puder, dodać
masło prosto z lodówki i rozetrzeć
między palcami na mokry piasek. Dodać
orzechy,
cukier waniliowy,
skórkę z cytryny i 2
żółtka, zagnieść ciasto, owinać folią i wstawić na kilka godzin do lodówkischłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć w foremce do tarty, uformować rant, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C.
wiórki kokosowe wymieszać z
cukrem, zalać podgrzanym
mlekiem kokosowym ( lub
śmietanką ), dokładnie wymieszać i pozostawić na 30-45 minutubić na sztywno pianę z
białek z dodatkiem
soku z cytryny. Na pianę przesiać 2 łyżki
mączki ziemniaczanej, dodać namoczone wiórki, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką, wyłożyć na lekko zrumienione ciastopiec w temperaturze 180-190°C jeszcze 20 minutŻYCZĘ SMACZNEGO !