Wykonanie
Ciasto :110 g
masła180 g
mąki35 g
margaryny1/2 łyżeczki
soli40 ml
wodyZagniatamy ciasto,możecie użyć miksera, ja jednak użyłam rączek ;)
Masło i
margarynę pokroiłam z
mąką ostrym nożem,dodałam
soli i
wody po czym szybko zagniotłam ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki,rozwałkować.Formę na tartę lekko wysmarować
masłem i przełożyć ciasto. Pieczemy w 190 stopniach do zarumienienia,ok 20 minut.Po upieczeniu odstawiamy aby ostygło.Krem:70 ml
soku z cytryny4
żółtka270 ml
wody2 łyżeczki startej
skórki z cytryny260 g
cukru pudru, możecie użyć trochę mniej55 g
masła1/4 łyżeczki
soli30 g
mąki ziemniaczanejDo rondelka przekładamy
mąkę ziemniaczaną,
cukier i
sól i dokładnie mieszamy. Wlewamy powoli
wodę,ciągle mieszając. Rondelek stawiamy na małym ogniu,ciągle mieszamy aż się zagotuje.Dodajemy
masło,mieszamy i zdejmujemy z ognia.Do
żółtek dodajemy łyżkę masy,mieszamy. Następnie
żółtka przekładamy do naszej masy w rondelku, dodajemy sok i
skórkę z cytryny,mieszamy. Gotujemy ok 2 minuty.Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzone ciasto.
Beza:4
białka110 g
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowego70 g
wody2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
soku z cytrynyBiałka ubić na sztywną pianę z
sokiem z cytryny. Dodać
cukier puder i jeszcze chwilę miksować.
Mąkę wsypać do rondelka, dodać
wodę,wymieszać i delikatnie podgrzać. Dodać
cukier waniliowy i całoś wlać do piany,ubijamy.Tak przygotowaną pianę wylewamy na krem.Ciasto przekładamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni) i zapiekamy ok 15 minut, aż
beza nabierze złotego koloru.