ßßß Cookit - przepis na tartaletki z kruchego ciasta z bezą w masie karpatkowej

tartaletki z kruchego ciasta z bezą w masie karpatkowej

nazwa

Wykonanie

Dostałam od mamy foremki do tartaletek. Musiałam je natychmiast wykorzystać. Przepis na kruche ciasto wygrzebałam z "mamowego" zeszytu pod nazwą "ciasto kruche, które zawsze wychodzi".Wszystko się zgadza. Jako farszu użyłam bezy i masy karpatkowej. Na początku planowałam przykryć tartaletkę piękną bezą ale oczywiście podczas pieczenia opadła i wyglądała jak okrągłe, płaskie "coś" :) Postanowiłam więc bezę pokruszyć i wymieszać z masą karpatkową. Na wierzch ułożyłam plasterki kiwi aby ich kwaśność przełamało słodycz bezy.
Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki
szczypta soli
50 g cukru pudru
125 g masła
1 żółtko
2 łyżki wody
Składniki na bezy:
1 białko
70 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
Dodatkowo:
masa karpatkowa
kiwi
Zaczęłam od ubicia białka z solą na bezy. Powoli dodawałam cukier puder i sok z cytryny. Gdy masa była sztywna, wyłożyłam szprycą cukireniczą na blaszkę i piekłam w 140 stopniach przez około 35 minut. Niestety, tak jak pisałam wcześniej bezy opadły więc po wystygnięciu pokruszyłam je i wymieszałam z masą karpatkową (niestety kupną).
Ciasto zrobiłam tak: na stolnicę wysypałam mąkę, sól, cukier puder i dodałam masło, które posiekałam nożem. Zagniotłam ciasto o konsystencji kaszy, dodałam żółtko i szybko znów zagniotłam. Owinęłam folią spożywczą i włożyłam na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wykleiłam ciastem foremki do tartaletek i upiekłam w piecu nagrzanym do 180 stopni na 25 minut. Tartaletki powinny się ładnie zarumienić. Gdy ostygły, nakłożyłam krem z bezami i udekorowałam plasterkami kiwi.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/04/tartaletki-z-kruchego-ciasta-z-beza-w.html