ßßß Cookit - przepis na Dorsz w mleku kokosowym i czarny makaron

Dorsz w mleku kokosowym i czarny makaron

nazwa

Wykonanie

Czarny makaron barwiony sepią to ciekawa propozycja na szybki i oryginalny obiad. Warto go kupić. Do makaronu przygotowałam dorsza w sosie z mleka kokosowego, a wcześniej zamarynowałam go w imbirze z kolendrą. Tak przygotowany dorsz jest pełen smaku i delikatnego, egzotycznego aromatu. Ważna informacja dla wszystkich, którzy jednak za rybami nie przepadają. Dorsz w tym wydaniu całkowicie jest pozbawiony rybiego, tranowego posmaku. Zapraszam do przepisu.
Składniki:
2 porcje dorsza
1 ząbek czosnku
2- cm kawałek imbiru
1 łyżeczka nasion kolendry
oliwa lub olej
sok z cytryny
sól
200-220 ml mleka kokosowego (1/2 puszki)
szczypta soli, 1 łyżka sosu rybnego
Przygotowanie :
dorsza umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny i posolić. Rozetrzeć w moździerzu 1 łyżeczkę kolendry. Imbir i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Obłożyć dorsza nasionami kolendry, czosnkiem i imbirem. Przykryć folią i odstawić na 2 godziny
ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu
rozgrzać olej na patelni, krótko przesmażyć pomidorki koktajlowe. Między pomidorkami ułożyć dorsza skórą do dołu i przesmażyć intensywnie 2-3 minuty. Wlać mleko kokosowe, dodać szczyptę soli i sosu rybnego. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 5 minut.
polać sosem makaron i wyłożyć rybę. Posypać zieleniną
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/04/dorsz-w-mleku-kokosowym-i-czarny-makaron.html