Wykonanie
Kurczak j est daniem kt óry można robi ć na wiele sposobów i który jest dost ępny w kuchniach wielu
kraj ów . To co jest najlepsze w przygotowaniu potraw to to, że można łączyć wiele różnych kuchni. Tak też się stało w moim kolejnym daniu. Dzięki zawartym w nim składników dostrzeżecie, iż warto przejść z tradycyjnych potraw w bardziej skombinowane.Składniki:-
zielona papryka- doniczka
mięty i
kolendry-
mleczko kokosowe 4 łyżki-
cukinia-
imbir-
oliwa z oliwek- ząbek
czosnku- 1 łyżka
soku z cytryny- 5
ziemniaków- szczypta
soli-
olej- 4 łyżki
mąki ziemniaczanej lub pszennej-
jajkoPrzygotowanie:
Paprykę zieloną należy sparzyć w gorącej wodzie, obrać ze skórki. Włożyć do miski, dodać 10 listków
mięty i
kolendry, 1 ząbek
czosnku, 2 łyżeczki
oliwy z oliwek, szczyptę świeżego
imbiru, łyżkę
soku z cytryny i całość zmiksować blenderem.
Filety z kurczaka zbić tłuczkiem, nafaszerować zrobionym sosem, zwinąć w rulonik i powbijać na patyczki. Piec na grillu aż do zarumienienia.W osobnym naczyniu dodać 10 listków
kolendry,
mięty, 4 łyżki
mleczka kokosowego, szczyptę
imbiru oraz
cukinie. Całość zmiksować blenderem
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać szczyptę
soli,
jajko, 4 łyżki
mąki. Formować kuleczki i smażyć w gorącym
oleju.