Wykonanie
Papryka nie tylko świetnie prezentuje się na talerzu. Należy również do dań o wysokiej wartości odżywczej, zawiera bowiem około 5
razy wiecej witaminy C niż
owoce cytrusowe. Świetnie nadaje się do faszerowania. Ta jest wyjątkowo smaczna, choć nadziewana tylko
ryżem z warzywami. Nadzienie warzywne przed faszerowaniem
papryk zostało wymieszane z
kokosowym sosem beszamelowym. Farsz jest przepyszny, puchaty i rozpływający się w ustach. I właściwie nie wiem, czy to sprawił dodatek beszamelu czy
kokosa. Warto w każdym razie przepis wypróbować. Naprawdę polecam.

Składniki:4
papryki1/2 szklanka
ryżu1 szklanka
bulionu warzywnego1
marchewka1/3
pora1
cebulazielona
pietruszkakawałek twardego
żółtego sera ( np. bergkäse, parmigiano riggiano)Składniki na
kokosowy sos beszamelowy:1/2 szklanki gęstego
mleka kokosowego1/2 szklanki
wody1/2 czerwonej pasty
curry - opcjonalnie1 płaska łyżka
mąkisól,
pieprz2 łyżki
masła ghee 1+1Wykonanie:
ryż opłukać w zimnej wodzie na sitku. Ugotować wg wskazań na opakowaniu, lecz na
bulionie warzywnym zamiast
wodypapryki przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne.
Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Pora umyć i pokroić w cienkie półkrążki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę w rondelku z 1 łyżki
masła i 1 łyżki
mąki zrobić jasną zasmażkę. Następnie cały czas mieszając wlać
mleko kokosowe wymieszane z
wodą, aż sos zgęstnieje. Zagotować. Przyprawić czerwoną pastą
curry,
solą i
pieprzem.włączyć piekarnik na 190°C. Przygotować naczynie do zapiekania. na patelni rozpuścić pozostałą łyżkę
masła. Wrzucić pokrojną w kostkę
cebulkę, lekko poddusić. Dodać startą
marchew i pokrojonego
pora i razem przesmażyć około 5 minut.Warzywa z patelni wymieszać z
ryżem i przygotowanym
sosem beszamelowym. Farszem napełnić połówki
papryk. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać 100 ml
wody lub
bulionu ,posypać
startym serem i piec około 30 - 40 minut.przed podaniem posypać
natką zielonej
pietruszkiŻYCZĘ SMACZNEGO !Uwagi: zestaw warzyw można dowolnie modyfikować wg. zasobności lodówki lub własnych upodobań. Jeśli chcesz przyspieszyć pieczenie w piekarniku (niestety
papryka długo pozostaje twardawa) wrzuć
paprykę na parę minut do wrzątku i obgotuj ją lub przed nałożeniem farszu lub delikatnie ją
posól, przed napełnieniem farszem.