ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana warzywami i ryżem - pyszna

Papryka faszerowana warzywami i ryżem - pyszna

nazwa

Wykonanie

Papryka nie tylko świetnie prezentuje się na talerzu. Należy również do dań o wysokiej wartości odżywczej, zawiera bowiem około 5 razy wiecej witaminy C niż owoce cytrusowe. Świetnie nadaje się do faszerowania. Ta jest wyjątkowo smaczna, choć nadziewana tylko ryżem z warzywami. Nadzienie warzywne przed faszerowaniem papryk zostało wymieszane z kokosowym sosem beszamelowym. Farsz jest przepyszny, puchaty i rozpływający się w ustach. I właściwie nie wiem, czy to sprawił dodatek beszamelu czy kokosa. Warto w każdym razie przepis wypróbować. Naprawdę polecam.
Składniki:
4 papryki
1/2 szklanka ryżu
1 szklanka bulionu warzywnego
1 marchewka
1/3 pora
1 cebula
zielona pietruszka
kawałek twardego żółtego sera ( np. bergkäse, parmigiano riggiano)
Składniki na kokosowy sos beszamelowy:
1/2 szklanki gęstego mleka kokosowego
1/2 szklanki wody
1/2 czerwonej pasty curry - opcjonalnie
1 płaska łyżka mąki
sól, pieprz
2 łyżki masła ghee 1+1
Wykonanie:
ryż opłukać w zimnej wodzie na sitku. Ugotować wg wskazań na opakowaniu, lecz na bulionie warzywnym zamiast wody
papryki przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pora umyć i pokroić w cienkie półkrążki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę w rondelku z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki zrobić jasną zasmażkę. Następnie cały czas mieszając wlać mleko kokosowe wymieszane z wodą, aż sos zgęstnieje. Zagotować. Przyprawić czerwoną pastą curry, solą i pieprzem.
włączyć piekarnik na 190°C. Przygotować naczynie do zapiekania. na patelni rozpuścić pozostałą łyżkę masła. Wrzucić pokrojną w kostkę cebulkę, lekko poddusić. Dodać startą marchew i pokrojonego pora i razem przesmażyć około 5 minut.
Warzywa z patelni wymieszać z ryżem i przygotowanym sosem beszamelowym. Farszem napełnić połówki papryk. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać 100 ml wody lub bulionu ,posypać startym serem i piec około 30 - 40 minut.
przed podaniem posypać natką zielonej pietruszki
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Uwagi: zestaw warzyw można dowolnie modyfikować wg. zasobności lodówki lub własnych upodobań. Jeśli chcesz przyspieszyć pieczenie w piekarniku (niestety papryka długo pozostaje twardawa) wrzuć paprykę na parę minut do wrzątku i obgotuj ją lub przed nałożeniem farszu lub delikatnie ją posól, przed napełnieniem farszem.
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/03/papryka-faszerowana-warzywami-i-ryzem.html