ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z czerwonej soczewicy i marchewki z grzankami

Zupa krem z czerwonej soczewicy i marchewki z grzankami

nazwa

Wykonanie

A po świętach trochę lżej i zdrowiej. Zwiększamy porcje witamin i soli mineralnych. O soczewicy pisałam już tutaj: klik . Dzisiaj następna rozgrzewająca, pyszna zupa z marchewki i czerwonej soczewicy. Jeśli jeszcze nie próbowałaś tej kombinacji gorąco polecam, bo ta prosta zupa to po prostu poezja smaku - kremowa, aromatyczna, do tego chrupiące grzanki - pycha.
Składniki na 4 porcje:
500 g marchewki
120 g czerwonej soczewicy
20 g świezego imbiru
1 mała cebula
0,75-1 l bulionu warzywnego
2 kromki pieczywa razowego
2 łyżki masła ghee
natka pietruszki
sól, pieprz Cayenne
Wykonanie:
Obrać marchew i cebulę. Marchew pokroić w talarki, a cebulę w kostkę.
W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzać łyżkę masła ghee i zeszklić cebulę. Dodać krążki marchewki oraz imbir i razem podsmażyć.
Na sitku pod bieżącą wodą wypłukać soczewicę i dorzucić do garnuszka.
Wlać gorący bulion i gotować 15-20 minut.
Zmiksować blenderem na gładki krem.
Kromki chleba pokroić w 1,5 cm paski, następnie w grubą kostkę. Delikatnie oprószyć pieprzem cayenne i podsmażyć na patelni.
Wylać zupe do miseczek, posypać natką pietruszki i przybrać grzankami. Życzę smacznego!
1 porcja to 9 g białka,15 g tłuszczu i 31 g weglowodanów = 302 kcal
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/12/zupa-krem-z-czerwonej-soczewicy-i.html