Wykonanie

A po świętach trochę lżej i zdrowiej. Zwiększamy porcje witamin i
soli mineralnych. O
soczewicy pisałam już tutaj: klik . Dzisiaj następna rozgrzewająca, pyszna zupa z
marchewki i
czerwonej soczewicy. Jeśli jeszcze nie próbowałaś tej kombinacji gorąco polecam, bo ta prosta zupa to po prostu poezja smaku - kremowa, aromatyczna, do tego chrupiące grzanki - pycha.Składniki na 4 porcje:500 g
marchewki120 g
czerwonej soczewicy20 g świezego
imbiru1 mała
cebula0,75-1 l
bulionu warzywnego2 kromki
pieczywa razowego2 łyżki
masła ghee
natka pietruszkisól,
pieprz CayenneWykonanie:Obrać
marchew i
cebulę.
Marchew pokroić w talarki, a
cebulę w kostkę.W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzać łyżkę
masła ghee i zeszklić
cebulę. Dodać krążki
marchewki oraz
imbir i razem podsmażyć.Na sitku pod bieżącą
wodą wypłukać
soczewicę i dorzucić do garnuszka.Wlać gorący
bulion i gotować 15-20 minut.Zmiksować blenderem na gładki krem.Kromki
chleba pokroić w 1,5 cm paski, następnie w grubą kostkę. Delikatnie oprószyć
pieprzem cayenne i podsmażyć na patelni.Wylać zupe do miseczek, posypać
natką pietruszki i przybrać grzankami. Życzę smacznego!1 porcja to 9 g
białka,15 g tłuszczu i 31 g weglowodanów = 302 kcal