ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z selera, z płatkami chili i prażonymi nasionami kopru włoskiego

Zupa krem z selera, z płatkami chili i prażonymi nasionami kopru włoskiego

nazwa

Wykonanie

Zupa w sam raz na przednówek. Aromatyzowana prażonymi nasionami kopru włoskiego; pikanterii nadają jej płatki chili.
Składniki:
1 bardzo duża bulwa selera korzeniowego [waga ok. 700-800g]
1 duża marchewka
2cm kawałek świeżego imbiru
1 większa cebula
4-6 ząbków czosnku [zależy od wielkości]
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
sól, pieprz, pieprz chili cayenne
płatki chili
4 szklanki bulionu warzywnego
1 średnio czubata łyżka masła klarowanego [albo zwykłego i 1 łyżka oleju/oliwy]
Wykonanie:
Nasiona kopru włoskiego uprażyć na suchej patelni - aż uaktywni się jego aromat i nasiona będą lekko brązowe. Rozetrzeć na proszek - w moździerzu.
Seler, marchewkę, imbir, cebulę i czosnek obrać. Cebulę posiekać.
W średniej wielkości garnku rozgrzać masło, dodać cebulę, smażąc ją na niezbyt dużym ogniu - do zeszklenia. W międzyczasie czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę, imbir posiekać. Dodać do cebuli, co jakiś czas mieszać. W razie potrzeby - na końcu - dodać nieco wody.
Seler pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki. Dodać do garnka, zalać bulionem. Przykryć, gotować do czasu gdy warzywa będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Zmiksować. Ewentualnie dolać bulionu/wody - do uzyskania pożądanej gęstości zupy.
Gorącą zupę rozlać do talerzy, posypać płatkami chili - to nie tylko dekoracja, dodają one zupie charakteru.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/04/zupa-krem-z-selera-z-patkami-chili-i.html