Wykonanie

Zupa w sam raz na przednówek. Aromatyzowana prażonymi nasionami
kopru włoskiego; pikanterii nadają jej
płatki chili.Składniki:1 bardzo duża bulwa
selera korzeniowego [waga ok. 700-800g]1 duża
marchewka2cm kawałek świeżego
imbiru1 większa
cebula4-6 ząbków
czosnku [zależy od wielkości]2 łyżeczki nasion
kopru włoskiego
sól,
pieprz,
pieprz chili cayennepłatki chili4 szklanki
bulionu warzywnego1 średnio czubata łyżka
masła klarowanego [albo zwykłego i 1 łyżka oleju/oliwy]Wykonanie:Nasiona
kopru włoskiego uprażyć na suchej patelni - aż uaktywni się jego aromat i nasiona będą lekko brązowe. Rozetrzeć na proszek - w moździerzu.
Seler,
marchewkę,
imbir,
cebulę i
czosnek obrać.
Cebulę posiekać.W średniej wielkości garnku rozgrzać
masło, dodać
cebulę, smażąc ją na niezbyt dużym ogniu - do zeszklenia. W międzyczasie
czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę,
imbir posiekać. Dodać do
cebuli, co jakiś czas mieszać. W razie potrzeby - na końcu - dodać nieco
wody.
Seler pokroić w kostkę,
marchewkę w plasterki. Dodać do garnka, zalać
bulionem. Przykryć, gotować do czasu gdy warzywa będą miękkie. Doprawić
solą,
pieprzem i
pieprzem cayenne. Zmiksować. Ewentualnie dolać bulionu/wody - do uzyskania pożądanej gęstości zupy.Gorącą zupę rozlać do talerzy, posypać
płatkami chili - to nie tylko dekoracja, dodają one zupie charakteru.