ßßß
Składniki:300 g czerwonej soczewicy1 duża cebula2 ząbki czosnku1 średnia marchew200 ml mleka kokosowego1,5 l domowego bulionu warzywnego1/2 łyżeczki startego imbiru1 szczypta gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzusól (opcjonalnie)1 łyżka masła1 łyżka oleju rzepakowegoDodatkowo:1 łyżka posiekanej natki pietruszki (do podania)grzanki (do podania)
Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło z olejem. Dodać cebulę i podsmażyć do zrumienienia. Dodać pokrojoną na plasterki marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz imbir. Podsmażyć przez chwilę. Dolać bulion i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż marchew będzie lekko miękka. Dosypać soczewicę i gotować do miękkości ok. 10-15 minut. Zupę doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą. Zdjąć z ognia, zmiksować, do uzyskania gładkiej konsystencji i dodać mleko kokosowe. Ponownie podgrzać przez ok. 3 minuty. Podawać gorącą z grzankami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!