Wykonanie
Rozgrzewające i sycące. Takie powinny być jesienne zupy. Ta z
soczewicą świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Szybka, prosta i tania w przygotowaniu. Kilka fajnie połączonych składników i możemy cieszyć się michą pysznej, aromatycznej, domowej zupy. Polecam!

Składniki:300 g
czerwonej soczewicy1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 średnia
marchew200 ml
mleka kokosowego1,5 l domowego
bulionu warzywnego1/2 łyżeczki startego
imbiru1 szczypta
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzusól (opcjonalnie)1 łyżka
masła1 łyżka
oleju rzepakowegoDodatkowo:1 łyżka posiekanej
natki pietruszki (do podania)grzanki (do podania)

Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić
masło z olejem. Dodać
cebulę i podsmażyć do zrumienienia. Dodać pokrojoną na plasterki
marchew, przeciśnięty przez praskę
czosnek, oraz
imbir. Podsmażyć przez chwilę. Dolać
bulion i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż
marchew będzie lekko miękka. Dosypać
soczewicę i gotować do miękkości ok. 10-15 minut. Zupę doprawić
pieprzem,
gałką muszkatołową i ewentualnie
solą. Zdjąć z ognia, zmiksować, do uzyskania gładkiej konsystencji i dodać
mleko kokosowe. Ponownie podgrzać przez ok. 3 minuty. Podawać gorącą z grzankami i posiekaną
natką pietruszki. Smacznego!