Wykonanie

Przepis na te kruche rogaliki z dodatkiem
drożdży jest ze mną od zawsze. Nie tylko ja je uwielbiam, smakują wszystkim. Niezwykle kruche i delikatne, dlatego znikają błyskawicznie. Ciasto w swoim składzie nie zawiera
cukru.
Słodyczy nadaje im nadzienie i
cukier puder, którym są posypane. Ciasto bardzo proste, niekłopotliwe do przygotowania. Jako nadzienia najlepiej użyć
marmolady, czy własnoręcznie zrobionych powideł, ponieważ zwykły
dżem pod wpływem wysokiej temperatury po prostu się rozpłynie i wycieknie. Doskonale smakują z
dżemem z czarnej porzeczki, także z nadzieniem
serowym lub makowym.

Użyłam
powideł śliwkowych i
marmolady z
pigwy z własnych zapasów. Sama nie wiem które lepsze.Składniki na 24 rogaliki:250 g
mąki150 g twardego
masła1
jajko + 1
żółtko,
białko pozostawić na później do posmarowania2 łyżki kwaśnego
mleka2 dkg
drożdży ( szczypta)powidła,
ser lub
makWykonanie:

Do miski wsypać
mąkę, dołożyć
masło i rozetrzeć
między palcami.
Jajka, kwaśne
mleko oraz
drożdże rozmieszać i połączyć z
ciastem, początkowo przy pomocy widelca, później wyrabiając już ręką. Wstawić na 60 minut do lodówki.Podzielić ciasto na 3 części. Każdą z osobna rozwałkować na cienki placek w kształcie koła, podzielić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie układać małą łyżeczką powideł. Wierzchołki trójkątów posmarować roztrzepanym
białkiem, by podczas pieczenia nie "odskoczyły". Zwijać od podstawy do wierzchołka nadając mu kształt rogalika. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie rogaliki przy pomocy pędzla posmarować roztrzepanym
białkiem.Piec w temperaturze 180 ° C 20-25 minut. Przestudzone posypać
cukrem pudrem. Życzę smacznego!