Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mleko skondensowane słodzone 1 puszka
marmolada 200 gramówmasa marcepanowa 350 gramów
masło 1 kostek
jajka 7 sztuk
mąka 0,75 szklanek
mąka 0,75 szklanek
masło 0,25 kostek
cukier puder 5 łyżek stołowych
żółtka 2 sztukmasa marcepanowa 200 gramów
białka 1 sztukWykonanie:Kajmak: puszkę z
mlekiem zalać w garnku
wodą i gotować 2 godziny.Blat mazarinowy: utrzeć miękką kostkę
masła, dodając po kawałku 350g masy marcepanowej i wbijając po 1
jajku. Na końcu wymieszać z 0,75 szklanki przesianej
mąki. Blachę o wymiarach 20x30 cm wyścielić papierem do pieczenia i rozsmarować na niej masę mazarinową. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.Ciasto kruche: przesianą
mąkę (0,75 szklanki) posiekać z ćwiartką
masła, dodać
cukier puder oraz 2
żółtka i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkowanym
ciastem wylepić natłuszczona blachę o wymiarach 20x30 cm. Piec ok. 12 minut w 180 stopniach, na złoty kolor.Połowę podgrzanej
marmolady posmarować na blacie mazarinowym i przykryć blatem z kruchego ciasta. Wierzch posmarować resztą
marmolady.Przekroić na 2 mazurki.Ucierać 200g marcepanu, dodają stopniowo pianę ubitą z 1
białka. Przełożyć do szprycy i zrobić na mazurkach ozdobny brzeg. Wstawić do gorącego piekarnika na 5 minut.wyjętą z
wody puszkę z
mlekiem odłożyć na 20 minut. Otworzyć i kajmak wylać na mazurek. Udekorować mazurki w/g uznania.Uwagi:Kajmak można zastąpić
owocami zalanymi
galaretką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: