ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomleko skondensowane słodzone 1 puszkamarmolada 200 gramówmasa marcepanowa 350 gramówmasło 1 kostekjajka 7 sztukmąka 0,75 szklanekmąka 0,75 szklanekmasło 0,25 kostekcukier puder 5 łyżek stołowychżółtka 2 sztukmasa marcepanowa 200 gramówbiałka 1 sztukWykonanie:Kajmak: puszkę z mlekiem zalać w garnku wodą i gotować 2 godziny.Blat mazarinowy: utrzeć miękką kostkę masła, dodając po kawałku 350g masy marcepanowej i wbijając po 1 jajku. Na końcu wymieszać z 0,75 szklanki przesianej mąki. Blachę o wymiarach 20x30 cm wyścielić papierem do pieczenia i rozsmarować na niej masę mazarinową. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.Ciasto kruche: przesianą mąkę (0,75 szklanki) posiekać z ćwiartką masła, dodać cukier puder oraz 2 żółtka i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkowanym ciastem wylepić natłuszczona blachę o wymiarach 20x30 cm. Piec ok. 12 minut w 180 stopniach, na złoty kolor.Połowę podgrzanej marmolady posmarować na blacie mazarinowym i przykryć blatem z kruchego ciasta. Wierzch posmarować resztą marmolady.Przekroić na 2 mazurki.Ucierać 200g marcepanu, dodają stopniowo pianę ubitą z 1 białka. Przełożyć do szprycy i zrobić na mazurkach ozdobny brzeg. Wstawić do gorącego piekarnika na 5 minut.wyjętą z wody puszkę z mlekiem odłożyć na 20 minut. Otworzyć i kajmak wylać na mazurek. Udekorować mazurki w/g uznania.Uwagi:Kajmak można zastąpić owocami zalanymi galaretką.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: