Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasa marcepanowa 200 gramów
masło 50 gramów
jajka 2 sztuk
mąka 4 łyżek stołowych
mąka 200 gramów
masło 100 gramów
cukier puder 50 gramów
żółtka 2 sztuk
czekolada gorzka 100 gramów
marmolada porzeczkowa 250 mililitrów
mleko skondensowane słodzone 1 puszkamarcepan 100 gramówWykonanie:Puszkę
mleka włożyć do większego garnka, zalać
wodą tak, aby była przykryta i gotować na małym ogniu 3 godziny.Spód marcepanowy: masę marcepanową (200g) pokroić. 50gram miękkiego
masła utrzeć, dodając stopniowo marcepan i
jajka. Masę połączyć z 4 łyżkami
mąki. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (na kwadrat o
boku 24 cm). Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.Ciasto kruche: z 200g przesianej
mąki, 100g
masła, 50g
cukru pudru i 2
żółtek zagnieść ciasto. Rozwałkować je na kwadrat o
boku 24 cm. Umieścić je w blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Podgrzana, przetarta
marmoladą posmarować spód marcepanowy. Na tym ułożyć blat ciasta i lekko docisnąć. Marcepan (100g) umieścić w szprycy i wyciskać, formując brzeg wokół mazurka. Ugotowanym
mlekiem -
kajmakiem - posmarować mazurek, ostudzić i udekorować
czekoladą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: