ßßß Cookit - przepis na Mazurek kajmakowy z marcepanem

Mazurek kajmakowy z marcepanem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masa marcepanowa 200 gramów
masło 50 gramów
jajka 2 sztuk
mąka 4 łyżek stołowych
mąka 200 gramów
masło 100 gramów
cukier puder 50 gramów
żółtka 2 sztuk
czekolada gorzka 100 gramów
marmolada porzeczkowa 250 mililitrów
mleko skondensowane słodzone 1 puszka
marcepan 100 gramów
Wykonanie:
Puszkę mleka włożyć do większego garnka, zalać wodą tak, aby była przykryta i gotować na małym ogniu 3 godziny.
Spód marcepanowy: masę marcepanową (200g) pokroić. 50gram miękkiego masła utrzeć, dodając stopniowo marcepan i jajka. Masę połączyć z 4 łyżkami mąki. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (na kwadrat o boku 24 cm). Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Ciasto kruche: z 200g przesianej mąki, 100g masła, 50g cukru pudru i 2 żółtek zagnieść ciasto. Rozwałkować je na kwadrat o boku 24 cm. Umieścić je w blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podgrzana, przetarta marmoladą posmarować spód marcepanowy. Na tym ułożyć blat ciasta i lekko docisnąć. Marcepan (100g) umieścić w szprycy i wyciskać, formując brzeg wokół mazurka. Ugotowanym mlekiem - kajmakiem - posmarować mazurek, ostudzić i udekorować czekoladą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10299/Mazurek-kajmakowy-z-marcepanem