Wykonanie
Nie taki suflet trudny jak wszyscy mówią. Efekt dzisiejszej zabawy mojej narzeczonej z moją małą pomocą nie tylko w jedzeniu.:)
Składniki:200 ml
mleka20 g
mąki kukurydzianej
czekolada gorzka 70 %4
jajka150 g
cukru pudrumasłoWykonanie:
Mleko i
mąkę wlać do rondelka i podgrzewać mieszając aż masa nabierze konsystencji
jogurtu.Do ciepłej masy dodajemy pokruszoną
czekoladę i roztapiamy ją. Przelewamy masę do miski i odstawiamy do ochłodnięcia.Do garnka rozdzielamy
białka z
żółtkami i ubijamy
białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder i ubijamy jeszcze chwilkę.Do ochłodzonej masy czekoladowej dodajemy
żółtka i mieszamy, po wymieszaniu masy dodajemy stopniowo pianę i delikatnie mieszamy.Foremki smarujemy
masłem i wysypujemy je startą
czekoladą, po czym wlewamy masę
czekoladową do foremek obcierając je z zewnątrz aby były czyste.Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok 6 minut.