Wykonanie

Palma kokosowa w
języku hinduskim to kalpa vrksha, czyli" drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia", a w
języku malajskim nazywa się pokok seribu guna, "drzewo o tysiącu zastosowań".I tak jest w istocie, bo wszystkie części
palmy kokosowej są użyteczne.Być może słyszałeś o kokosie wiele nieprzychylnych opinii, np. że podwyższa cholesterol, ma zły wpływ na
serce i zawiera tłuszcze nasycone. Po długich badaniach udało się naukowcom dowieść, że jest całkiem odwrotnie i obecnie
kokos uznawany jest za super jedzenie, dzięki swoim składnikom odżywczym.WARTOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE
ORZECHA KOKOSOWEGO :Tak naprawdę
kokos zawiera zdrową postać tłuszczów średniołańcuchowych, które mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze i dodatkowo wzmacniają system odpornościowy. Ponadto są one łatwostrawne i są bezpośrednio wchłaniane przez wątrobę, dostarczając natychmiastowej energii. W przeciwieństwie do kwasów tłuszczowych o długich łancuchach które są przechowywane w komórkach tłuszczowych i są spalane znacznie wolniej.
Olej z
kokosa nie zawiera cholesterolu, a według niektórych źródeł może nawet wyrównywać jego poziom, poprzez jego przekształcenie w pregnenolon przyspieszając metabolizm komórkowy.
Kokos wyrównuje także poziom
cukru we
krwi.
Woda kokosowa zawarta w
sercu owoca jest niemal identyczna z ludzkim osoczem
krwi. Ma zatem właściwości jak
napój izotoniczny. Jest więc najlepszym sposobem na szybką regenerację po wysiłku
sportowym.
Kokos to prawdziwa studnia bogactw dla naszego zdrowia. Na wyspach Pacyfiku
mówi się o nim" lekarstwo na wszelkie choroby".
Mleko kokosowe jest bogatym źródłem aminokwasów, zdrowego tłuszczu,
białka, błonnika, żelaza,
sodu, wapnia, magnezu, fosforu, potasu i witaminy C.Pomaga w wielu dolegliwościach, zapobiega chorobom wątroby, chroni przed osteoporozą, zmniejsza ryzyko chorób
serca, poprawia trawienie oraz pracę jelit, poprawia poziom cholesterolu, wspomaga metabolizm, a także leczy i regeneruje
tkanki. Dzięki temu posiada moc odmładzającą, opóźnia procesy starzenia. Dzięki obecności cennych przeciwutleniaczy należy do
grona najbardziej odżywczych pokarmów.Przy zakupie
mleka kokosowego należy zwrócić uwagę na składniki. Niepożadana jest obecność środków zagęszczających i emulgatorów, które negatywnie wpływają na wartość i jakość
mleka kokosowego. Nie warto tez wybierać
mleka odtłuszczonego czy z dodatkami smakowymi lub zapachowymi.
Mleko kokosowe możemy także przyrzadzić samodzielnie. Sposób jego przygotowania jest bardzo prosty. Przepis pod tekstem.Istnieje jeszcze wiele innych produktów z
kokosa, które są korzystne dla naszego zdrowia np. na zimno tłoczony
olej kokosowy,
woda z
kokosa, krem
kokosowy czy też miąższ z
kokosa .
Mleko kokosowe jest
mlekiem pochodzenia roślinnego, podobnie jak
mleko sojowe,
ryżowe, czy
migdałowe. Stanowi znakomity zamiennik
mleka krowiego, wprowadząjacy do codziennego jadłospisu szczyptę egzotyki.Warto zatem na stale włączyć produkty z
kokosa do codziennej diety i przygotować słodki przysmak np. naleśniki czy ciasto lub spróbować użyć go do
kawy.
Mleko kokosowe możemy przygotowować smodzielnie w domu na 2 sposoby : z miąższu
orzecha kokosowego lub z wiórkow
kokosowych. Namawiam Was, by choć raz spróbować wyprodukować własne
mleko i poznać jego prawdziwy smak. Przy kupnie gotowego łatwiej będzie
potem wybrać to najlepsze i najprawdziwsze w smaku.Składniki:
orzech kokosowyprzegotowana gorąca
woda w ilości odpowiadającej wadze uzyskanego miąższu z
orzechaWykonanie:

Rozłupać
orzech. Nie jest to trudne jak się może wydawać. Skorupa
orzecha ma widoczne trzy wgłębienia. Właśnie tu musimy zrobić 3 dziurki, bądź przy pomocy śrubokrętu i młotka, bądź korkociągu.Wylać plyn do szklanki.Teraz
orzech bez trudu można już przepołowić. Położyć
kokosa na desce, w połowie
orzecha przyłożyć nóż i uderzyć młotkiem. Można uderzać w
orzecha trzymając go w ręku, też pęknie bez trudu.Miąższ pokroić w
orzechu nożem, najlepiej z piłką i podważając wyciągać po kawałku. Nożem skroić brązową skórkę.Uzyskany miąższ pokroić na mniejsze kawałki i umieścic w misie blendera. Wlać
wodę uzyskaną z
kokosa i dolać szklankę gorącej
wody ( wlałam 250 ml, ponieważ waga mojego miąższu to około 250 g ).
Woda musi być gorąca, ze względu na sporą ilość tłuszczu jaka się wytworzy przy wirowniu, by się nie odzieliła i nie oblepiła miksera. Miksować z małymi przerwami przez kilka minut. Długość miksowania zależy od mocy blendera. I to wszystko.Teraz należy przygotować miseczkę i najlepiej pieluchę tetrową ( taką do użytku kuchennego). Do pieluchy wlać zawartość blendera i wycisnąć, mocno ją wykręcając.
Mleko jest niezwykle delikatne w smaku, pyszne, z lekką nutą
kokosa. W przykrytym naczyniu można je przechowywać w lodówce niestety najwyzej 2-3 dni. Stojąc na pewno się rozwarstwi, ale to naturalny proces. Na górze odzieli sie
śmietanka. Możemy ją ubić do deseru, a
mleko zużyć do zupy, sosu, potraw
curry, naleśników lub do
kawy lub po prostu wypić.
Kawa z takim mleczkim jest wyśmienita. Bardzo polecam!WYKORZYSTANIE POZOSTALYCH
WIÓRKÓW KOKOSOWYCH :Pozostałe wiórki są również do wykorzystania. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać wiórki pozostałe po produkcji
mleka kokosowego. Jeśli zostały bardzo mocno odciśnięte, proces suszenia trwa około 30-45 minut. Suszyć w piekarniku w temperaturze około 120° C bez termoobiegu, lub 100° C z termoobiegiem. W międzyczasie można je przemieszać widelcem. Wiórki ostudzić i przechowywać w zakręconym słoiczku. Z jednego
orzecha kokosowego otrzymałam 100 g wiórkow.
