ßßß Cookit - przepis na Ryż zapiekany w mleku kokosowym

Ryż zapiekany w mleku kokosowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje:
1 laska wanilii
100 g (1/2 szklanki) ryżu Arborio (jak do risotto)
1/2 litra mleka kokosowego
1/2 litra mleka (krowiego lub ryżowego lub wody)
5 łyżek cukru
2 łyżki masła lub oleju kokosowego
Do podania:
maliny lub inne dojrzale owoce
Potrzebne będą:
naczynie do zapiekania w piekarniku o pojemności 2 litrów (lub nieco mniejsze)
kawałek folii aluminiowej
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż i na desce, łyżeczką wyskrobać ziarenka.
Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż, włożyć ziarenka i laskę wanilii. Zalać mlekiem kokosowym zmieszanym z wodą lub mlekiem, posypać 4 łyżkami cukru, przykryć kawałkiem folii aluminiowej i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 1 godzinę, następnie zdjąć folię, ryż zamieszać i piec przez kolejne 30 minut. Posypać wiórkami masła i oleju kokosowego, posypać pozostałą 1 łyżką cukru. Piec dalej przez 10 minut. Podawać na ciepło z owocami.
Wskazówki
Zamiast malin można użyć dojrzałych brzoskwiń, truskawek, borówek lub jagód. Poza sezonem na świeże owoce można użyć mrożonych lub owoców w syropie.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/ryz_zapiekany/przepis.html