Wykonanie
Składniki(na 4 porcje)- ½ szklanki
ryżu (ok. 100 g),- 2 szklanki
mleka (ok. 500 ml),- 2 szklanki
wody (ok. 500 ml),- 2 łyżki
cukru (ok. 20g),- szklanka
malin (ok. 120g),- 1
laska wanilii Sposób przygotowania1. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy
ryż i zalewamy
mlekiem połączonym z
wodą i ziarenkami
laski wanilii.2.
Ryż posypujemy
cukrem i przykrywamy folią aluminiową.3.
Ryż pieczemy w 160 ⁰ C przez ok. 1 h.4. Po 1 h. wyciągamy
ryż, mieszamy, posypujemy
malinami i pieczemy jeszcze ok. 40 min.
Ryż z
malinami jest bogaty w:- wapń (pochodzący z
mleka), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów- witaminę C (pochodzącą z
malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej p orcji:
Porcja waży: ok. 180 gEnergia: 178 , 7 kcal
Białko: 6,3 gTłuszcze: 2 , 8 gWęglowodany: 34 , 4 gBłonnik pokarmowy : 2 , 6 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tę cza