Wykonanie
Składniki
(na 4 porcje)
- ½ szklanki
ryżu (ok. 100 g),
- 2 szklanki
mleka (ok. 500 ml),
- 2 szklanki
wody (ok. 500 ml),
- 2 łyżki
cukru (ok. 20g),
- szklanka
malin (ok. 120g),
- 1
laska wanilii Sposób przygotowania
1. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy
ryż i zalewamy
mlekiem połączonym z
wodą i ziarenkami
laski wanilii.
2.
Ryż posypujemy
cukrem i przykrywamy folią aluminiową.
3.
Ryż pieczemy w 160 ⁰ C przez ok. 1 h.
4. Po 1 h. wyciągamy
ryż, mieszamy, posypujemy
malinami i pieczemy jeszcze ok. 40 min.
Ryż z
malinami jest bogaty w:
- wapń (pochodzący z
mleka), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów
- witaminę C (pochodzącą z
malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej p orcji:

Porcja waży: ok. 180 g
Energia: 178 , 7 kcal
Białko: 6,3 g
Tłuszcze: 2 , 8 g
Węglowodany: 34 , 4 g
Błonnik pokarmowy : 2 , 6 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tę cza