Wykonanie
Już od d awn a chci ał am
mieć gofrownicę. M arzyły mi się gofry domowej roboty z przeróżnymi dod atk ami, n a słodko i n a słono, n a śni ad anie i n a deser.. Mmmmm. Z ap achni ało w ak acj ami...Jedn ak z r acji niewielkiego mieszk ani a z niewielk ą kuchni ą nie mi ał abym po prostu z a b ardzo gdzie jej trzym ać. W poniedzi ałek poj awiło się w Lidlu cudeńko przezn aczone dl a mnie: silikonowe formy n a gofry, do pieczeni a w piek arniku. Musi ał am je
mieć :) Podrept ał am więc do sklepu, wykombinow ał am zdrowsz ą wersję przepisu i t ak o to powst ało wczor aj sm aczne śni ad anko, które równie dobrze spr awdziłoby się j ako deser, przy dod aniu ewentu a lnie nieco większej ilości
cukru, chyb a że wybierzemy b.słodkie dod
atki.

Skł adniki:200g m ą ki grycz anej100g m ą ki ryżowej100g m ą ki ziemni acz anej350 ml
mlek a
ryżowego (lub innego roślinnego)4-5 łyżek
oleju nier afinow anego np.
słonecznikowego, lub
kokosowego (możn a z ast ą pić m
asłem)85g br ą zowego
cukru nier afinow anego3 j ajk a (lub 2 duże)ok. 7g, czyli 1 pł ask a łyżk a
proszku do pieczeni a BIO (możn a z ast ą pić sod a)szczypt a
soli (u mnie him al ajsk a)M
alinowy sos :mrożone m
alinymiód
Wykon anie:M ą ki
miesz amy z
proszkiem do pieczeni a,
olejem i
mlekiem.
Żółtk a ubij amy z
cukrem i dod ajemy do suchych skł adników. Bi ałk a ubij amy ze szczypt a
soli. Dod ajemy powoli do c ałości i
miesz amy. M asę wlew amy do foremek (lub gofrownicy) i pieczemy w piek arniku rozgrz
anym do 175 stopni przez ok. 18 minut. Pod ajemy z ulubionymi dod atk ami.Sos m
alinowy: M
aliny wkł ad amy do rondelk a i rozmr aż amy n a niewielkim ogniu z odrobin ą
wody pod przykryciem. Po rozmrożeniu możn a je zmiksow ać lub zgnieść widelcem. Dosł adz amy
miodem.Sm acznego :)