ßßß
Składniki500 g mąki orkiszowej, najlepiej razowej + nieco do podsypania bułek1 szklanka ciepłego mleka roślinnego (owsiane, ryżowe) czyli 250 ml3 łyżki "miękkiego" oleju kokosowego1 łyżeczka soliRozczyn drożdżowy25 g świeżych drożdży lub 9 g suszonych1 czubata łyżka mąki orkiszowej¼ szklanki ciepłego mleka roślinnego1 łyżeczka nierafinowanego cukru lub miodu

PrzygotowanieSkładniki rozczynu wymieszać w naczyniu o pojemności około 300 ml i pozostawić w ciepłym miejscu, aż drożdże powiększą swoją objętość kilkakrotnie i wypełnią całe naczynie. W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać olej kokosowy, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. Przez kilka minut energicznie ugniatać ciasto, aż stworzy jednolitą strukturę, a ciasto zacznie „odchodzić” od ręki. Odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość. Wówczas jeszcze raz wyrobić ciasto i podsypując lekko mąką uformować 4 niezbyt grube wałeczki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, aby ciasto mogło rosnąć. Posypać z wierzchu odrobiną mąki i przykryć ściereczką. Pozostawić na około 10 minut w cieple, aby bagietki ładnie wyrosły (powinny podwoić objętość). Gdy to się stanie, posmarować bułki z wierzchu mlekiem i za pomocą noża naciąć bagietki na ukos, aby miały ładny wzór po upieczeniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec 30 minut na środkowej półce, aż bagietki zrumienią się od spodu i z wierzchu.