Jakiś czas temu zrobiłam ten deser wybierając się na kolacje do znajomych. Muszę przyznać , że ma w sobie coś wyjątkowo czarującego !1 laska wanilii100g ryżu jak do risotto1/2 litra mleka kokosowego1/2 litra mleka krowiegoskórka pomarańczowa do posypania3 łyżki cukru ( ja miałam brązowy)łyżka syropu klonowego (jeśli nie macie syropu to dodajcie po prostu 5 łyżek cukru)2 łyżki masłaMożna zrezygnować ze skórki na rzecz owoców np . malin lub porzeczekBędzie nam potrzebna także folia aluminiowa i naczynie żaroodporne.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Laskę wanilii przekrajamy na pół i małą łyżeczką wyskrobujemy ziarenka.Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, ziarenka i wkładamy laskę wanilii. Zalewamy mlekiem kokosowym zmieszanym z mlekiem krowim. Dodajemy cukier, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika.Pieczemy około 1h , odkrywamy folie mieszamy i pieczemy jeszcze 20 minut. Dodajemy syrop klonowy i wymieszany ponownie ryż pieczemy jeszcze kilka minut.Podajemy an ciepło lub zimno ze skorka pomarańczową lub owocami.Słodko polecam ... K :)