Wykonanie
Najlepszy sposób na szybkie śniadanie lub efektowny deser. Pierwszy raz spotkałam się z nim w tajskiej restauracji w Sopocie (klik). Smak jest cudowny a najważniejsze jest bardzo pożywne. Najlepiej smakuje z
mango,
malinami lub
jagodami.
Ryż jest przepyszny a co najważniejsze, bardzo szybko się go robi.Składniki na 4 porcje:300 ml
mleczka kokosowego,2 woreczki
ryżu jaśminowego (jeśli mamy
ryż pakowany w woreczkach, jeśli nie to tak na całe dno garnka),
laska wanilii,4 łyżeczki
cukru,
owoce,
jagoda goji,Na samym początku musimy poświęcić dłuższą chwilę, ponieważ musimy płukać
ryż. Na początku
woda będzie biała, mętna ale po chwili będzie już normalna przeźroczysta. Wypłukany
ryż zalewamy
wodą, tak 2 cm ponad
ryż.
Ryż gotujemy na dużym ogniu, następnie gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 5 minutek. Wylewamy
wodę a do
ryżu wlewamy 200 ml
mleczka kokosowego i gotujemy.
Ryż będzie coraz bardziej gęstnieć, więc musimy mieszać. Dodajemy
cukier, ziarenka
wanilii razem z laską. Wszystko mieszamy i gotujemy przez dłuższą chwile aż ładnie nam zgęstnieje.W razie czego by było zbyt za gęste możemy dolać pozostałe 100 ml, najważniejsze by było stopniowo żeby nie przesadzić.Gotowy
ryż nakładamy do miseczek, posypujemy świeżymi
owocami i
jagodami goji.Smacznego :)