Wykonanie
Witajcie po świętach, co porabiacie?Mnie czeka pieczenie urodzinowego
tortu dla córki i zanim wrzucę tu nowe przepisy, pokażę Wam coś totalnie na szybko :)Marcepanowe
serca, popełniłam takie dla moich najkochańszych w przed-wigilijną noc, nie zjedzone jeszcze całkiem
siedzą sobie w lodowce i nadal smakują bardzo dobrze, więc bez obaw można robić na kilka dni, choć może wtedy bez polewania sosem
czekoladowym, lepiej na świeżo.Oczywiście robiłam taką masę już nie jeden raz ale do tej
pory jakoś nie znalazła się na blogu, więc będzie teraz,
póki mam te zdjęcia ;) Ja robię takie rzeczy w Vitamixie, więc wykonanie to moment:
- kubek
migdałów obranych ze skórek blendujemy z- kilkoma łyżkami
cukru (ile? to zależy od Waszych upodobań co do słodkości, ja dałam tylko 4 duże łyżki ale ilość
cukru w marcepanach sięga często ilości
migdałów, a bywa i odwrotnie ;) )- i moja innowacja tym razem - użyłam
cukru kokosowego, przez co marcepan nie wyszedł biały, a karmelowy, no a smak oczywiście super :)Osobiście nie dodaję już żadnych olejków/aromatów, ani tłuszczu,
wody,
mleka czy czegokolwiek innego, po prostu
migdały +
cukier zmielone na jedną masę, koniec.Jeśli nie macie mocnego blendera, najlepiej zmielić sobie najpierw
migdały na proszek, osobno
cukier na
cukier-puder, a
potem jeszcze raz wszystko razem i na koniec porządnie pozagniatać.Gotowy marcepan najlepiej zawinąć w folię i przechowywać w lodówce, żeby nie suszył się i nie kruszył, choć najlepiej oczywiście zjeść go od razu,
póki świeżuteńki!
Zakładam, że obieranie
migdałów wszyscy mają opanowane ale jeśli nie to jeszcze rada:
migdały w skórkach zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na chwilę i jeszcze gorące wypstrykujemy ze skórek (właściwie same z nich wyskakują). Jeśli przez zapomnienie
woda ostygnie i skórki znowu ciężko zdjąć, najlepiej odlać zimną
wodę i jeszcze raz zalać
migdały wrzątkiem, po chwili znowu obierają się "same".Jeśli chodzi o
cukier kokosowy to wspaniała alternatywa dla
białego cukru, ma niski indeks glikemiczny (35), świetnie smakuje karmelem, a przy tym jest bogaty w minerały takie jak potas, magnez, cynk i żelazo, a tego raczej nie znajdziemy w zwykłym cukrze ;)Ok, polecam domowy marcepanik, a zwłaszcza z
cukrem kokosowym, a teraz lecę walczyć z
tortem, do zobaczenia!