ßßß Cookit - przepis na Surówka z marchewki

Surówka z marchewki

nazwa

Wykonanie

MARCHEWKA w kuchni polskiej jest równie popularna jak ziemniaki. O tym, że marchewka należy do najbogatszych w witaminy warzyw wie chyba każde dziecko. Zalecana jest każdemu, niezaleznie od wieku.
U nastolatków wpływa korzystnie na cerę i urodę, osobom starszym wygładza zmarszczki i za sprawą beta-karotenu korzystnie wpływa na wzrok.
Z tego powodu jest zalecana także osobom pracującym przed monitorem komputerów i kierowcom.
Marchew wpływa również na obniżenie poziomu tłuszczów we krwi. Zawarta w niej celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu.
Bogactwo makro- i mikroelementow ( wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, miedź, fosfor) działa wzmacniająco, chroni organizm przed anemią, reguluje również pracę żołądka, poprawia metabolizm i utrzymuje wątrobę w zdrowiu.
Surówka, którą chcę przypomnieć jest niezwykle smaczna, soczysta, orzeżwiająca w smaku i bardzo szybka do przygotowania. Znają ja pewnie wszyscy, lecz niektórzy całkiem o niej zapomnieli. Może warto wskrzesić stare przepisy.
Składniki na 2 porcje:
4 marchewki
1 spore jabłko
sok z małej cytryny
1 łyżka miodu lub 2 łyżeczki trzcinowego cukru
1 łyżka oleju lnianego lub każdego innego
Wykonanie:
Obraną marchewkę i jabłko zetrzeć na najmnieszych oczkach tarki.
Wymieszać z miodem, olejem i sokiem z cytryny.
Podawać zaraz po przygotowaniu. Posypać natką pietruszki.
Uwagi: Bardzo smaczna jest z dodatkiem startego imbiru (1-1,5 cm) lub z dodatkiem łyżki chrzanu ze słoiczka. Można dodać ulubione zioła np. miętę, tymianek. Posypać prażonymi ziarnami sezamu.
Smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/11/surowka-z-marchewki.html