Wykonanie
MARCHEWKA w kuchni polskiej jest równie popularna jak
ziemniaki. O tym, że
marchewka należy do najbogatszych w witaminy warzyw wie chyba każde dziecko. Zalecana jest każdemu, niezaleznie od wieku.

U nastolatków wpływa korzystnie na cerę i urodę, osobom starszym wygładza zmarszczki i za sprawą beta-karotenu korzystnie wpływa na wzrok.Z tego powodu jest zalecana także osobom pracującym przed monitorem komputerów i kierowcom.
Marchew wpływa również na obniżenie poziomu tłuszczów we
krwi. Zawarta w niej celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu.Bogactwo makro- i mikroelementow ( wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, miedź, fosfor) działa wzmacniająco, chroni organizm przed anemią, reguluje również pracę żołądka, poprawia metabolizm i utrzymuje wątrobę w zdrowiu.Surówka, którą chcę przypomnieć jest niezwykle smaczna, soczysta, orzeżwiająca w smaku i bardzo szybka do przygotowania. Znają ja pewnie wszyscy, lecz niektórzy całkiem o niej zapomnieli. Może warto wskrzesić stare przepisy.Składniki na 2 porcje:4
marchewki1 spore
jabłkosok z małej
cytryny1 łyżka
miodu lub 2 łyżeczki
trzcinowego cukru1 łyżka
oleju lnianego lub każdego innegoWykonanie:Obraną
marchewkę i
jabłko zetrzeć na najmnieszych oczkach tarki.Wymieszać z
miodem,
olejem i
sokiem z cytryny.Podawać zaraz po przygotowaniu. Posypać
natką pietruszki.Uwagi: Bardzo smaczna jest z dodatkiem startego
imbiru (1-1,5 cm) lub z dodatkiem łyżki
chrzanu ze słoiczka. Można dodać ulubione
zioła np.
miętę,
tymianek. Posypać prażonymi ziarnami
sezamu.Smacznego!