Wykonanie
to pyszna, zdrowa i tania alternatywa dla sklepowych
soków naszpikowanych
syropem glukozowo-fruktozowym.Składniki na ok.2 litry soku:200 g
marchewki, obranej100 g
banana, obranego350 g
jabłek, obranych i wydrążonych800 g
wody50-75 g
soku z cytryny (1-2
cytryny w zależności od wielkości)
cukier lub
miód do smaku
Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do garnka, dolewamy tyle
wody, aby tylko przykryła
marchew. Gotować ok. 5 minut. Dodać pozostałe składniki, całość zmiksować przy pomocy blendera przez 2-3 minuty, aż powstanie gładka papka. Dolać resztę
wody, zagotować i gotować ok. 2 minut. Przelać do wyparzonych butelek, zakręcić i odstawić do wystudzenia.Tak przygotowany, zapasteryzowany sok można przechowywać kilka tygodni.Smak soku zależy od wybranych
owoców i
marchwi, dlatego też można go modyfikować dodając preferowaną ilość
cukru,
miodu i
soku z cytryny.*przepis pochodzi z książki Thermomix "Radość gotowania"