ßßß Cookit - przepis na Dynia faszerowana kasza gryczaną i pieczarkami w sosie pomidorowo - kokosowym

Dynia faszerowana kasza gryczaną i pieczarkami w sosie pomidorowo - kokosowym

nazwa

Wykonanie

Dynia, prawdziwa królowa jesieni nadal zajmuje poczesne miejce w mojej kuchni. Nadaje się nie tylko na pyszną, rozgrzewającą zupę, dodatek do ciast i naleśników, sprawdzi się również w roli dania głównego. Najlepiej nada się tu maleńka dynia o wadze 700-800 g, jeśli jej połówka ma stanowić porcję dla jednej osoby. Danie bardzo łatwe do przygotowania, smaczne i niezwykle efektowne. Jest to już moja druga dynia faszerowana. Pierwsza była z nadzieniem mięsnym, niestety nie zdążyłam zrobić żadnego zdjęcia. Dzisiejsza jest faszerowna kaszą gryczaną i pieczarkami, a całość pieczona w pysznym pomidorowo - kokosowym sosie. Świetne danie również dla wegetarian. Bardzo polecam!
Składniki na 2 duze porcje:
1 dynia Hokkaido 700-800 g
100 g kaszy gryczanej ( 1 woreczek)
200-250 g ciemnych pieczarek
1 spora cebula, 1 ząbek czosnku
1 jajko (opcjonalnie)
1 puszka pomidorów
150 ml mleka kokosowego
4 łyżki startego parmezanu
rozmaryn i oregano ( u mnie świeże) mogą być suszone
sól, pieprz, cukier
1 łyżka masła ghee
Wykonanie:
Ugotować woreczek kaszy gryczanej.
Obraną, pokrojoną w drobną kostkę cebulę przesmażyć na rozgrzanej patelni, dorzucić czosnek i pokrojone pieczarki. Dodać sól, świeżo zmielony pieprz i posiekane oregano. Aby nadzienie się nie rozsypywało można dodać surowe jajko. Dla zaostrzenia smaku część startego sera wymieszać z farszem.
Dynię przekroić wzdłuż na pół i przy pomocy łyżki wybrać pestki oraz miękkie części. Z okrągłej strony ściąć plasterek dyni, by równo stała.
Pomidory zblendować na gładki sos, zagotować z mlekiem kokosowym, dodać sól, pieprz, cukier i posiekane zioła.
Połówki dyni wypełnić przygotowanym farszem. Ustawić w naczyniu do zapiekania, podlać sosem, dodać rozmaryn .
Piec w temperaturze 200°C przez 45 minut - bez termoobiegu. (Gdy dysponujsz większą dynią czas pieczenia wydłużyć do 1 godziny. Po pół godzinie pieczenia przykryć folią). 10 minut przed końcem posypać startym serem. Smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/11/dynia-faszerowana-kasza-gryczana-i.html