Wykonanie
Dynia, prawdziwa królowa jesieni nadal zajmuje poczesne miejce w mojej kuchni. Nadaje się nie tylko na pyszną, rozgrzewającą zupę, dodatek do ciast i naleśników, sprawdzi się również w roli dania głównego. Najlepiej nada się tu maleńka
dynia o wadze 700-800 g, jeśli jej połówka ma stanowić porcję dla jednej osoby. Danie bardzo łatwe do przygotowania, smaczne i niezwykle efektowne. Jest to już moja druga
dynia faszerowana. Pierwsza była z nadzieniem mięsnym, niestety nie zdążyłam zrobić żadnego zdjęcia. Dzisiejsza jest faszerowna
kaszą gryczaną i
pieczarkami, a całość pieczona w pysznym
pomidorowo -
kokosowym sosie. Świetne danie również dla wegetarian. Bardzo polecam!Składniki na 2 duze porcje:

1
dynia Hokkaido 700-800 g100 g
kaszy gryczanej ( 1 woreczek)200-250 g ciemnych
pieczarek1 spora
cebula, 1 ząbek
czosnku1
jajko (opcjonalnie)1 puszka
pomidorów150 ml
mleka kokosowego4 łyżki startego
parmezanurozmaryn i
oregano ( u mnie świeże) mogą być suszone
sól,
pieprz,
cukier1 łyżka
masła gheeWykonanie:Ugotować woreczek
kaszy gryczanej.Obraną, pokrojoną w drobną kostkę
cebulę przesmażyć na rozgrzanej patelni, dorzucić
czosnek i pokrojone
pieczarki. Dodać
sól, świeżo zmielony
pieprz i posiekane
oregano. Aby nadzienie się nie rozsypywało można dodać surowe
jajko. Dla zaostrzenia smaku część
startego sera wymieszać z farszem.
Dynię przekroić wzdłuż na pół i przy pomocy łyżki wybrać pestki oraz miękkie części. Z okrągłej strony ściąć plasterek dyni, by równo stała.
Pomidory zblendować na gładki sos, zagotować z
mlekiem kokosowym, dodać
sól,
pieprz,
cukier i posiekane
zioła.Połówki dyni wypełnić przygotowanym farszem. Ustawić w naczyniu do zapiekania, podlać sosem, dodać
rozmaryn .Piec w temperaturze 200°C przez 45 minut - bez termoobiegu. (Gdy dysponujsz większą
dynią czas pieczenia wydłużyć do 1 godziny. Po pół godzinie pieczenia przykryć folią). 10 minut przed końcem posypać
startym serem. Smacznego!