Wykonanie

Następny przepyszny, kremowy sernik ze
stewią w zastępstwie
cukru, o delikatnym
cytrynowym smaku i
polewą czekoladowa. Ten sernik jest jeszcze bardziej odchudzony od poprzedniego z
malinami, ponieważ zamiast 250 ml
śmietanki kremówki dałam po prostu szklankę chudego
mleka. Masa serowa przed napełnieniem formy jest naprawde rzadka, wiec foremka musi być bardzo szczelna. Sernik jest duży, piekłam go z 1 kg
sera i użyłam formy o średnicy 23 cm. Przepis wygląda przydługo, ale niech Was to nie zwiedzie. Jest bardzo prosty, wręcz błyskawiczny w wykonaniu. Na pewno Wasi bliscy i znajomi będą zachwyceni tym wypiekiem.Składniki na spód sernika:8 sucharków pełnoziarnistych lub 200 g
ciasteczek Digestive w
czekoladzie6 kostek
gorzkiej czekolady50 g mielonych
migdałówSkładniki na masę
serową :

1 kg
sera ( u mnie President przywieziony z Polski)5
jajek250 ml
mleka 1,5 % tłuszczu lub 250 ml kremówki, gdy nie liczymy kalorii4 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki esencji waniliowej lub
cukier waniliowy100 g
stewii ( 9 lyżek) będzie bardzo słodki lub mniej, gdy nie lubimy za słodkiegoskórki z 2 dużych
cytryn bio2 łyżki Limoncello - byloby świetneDodatkowo na polewę:60 -70 g
gorzkiej czekolady 60 %4-6 łyżek
mlekaForemkę wykładamy papierem do pieczenia, a obręcz smarujemy
masłem. Wszystkie składniki na spód wrzucamy do blendera i rozdrabniamy. Można również wrzucić do grubego woreczka foliowego i rozdrobnić wałkiem do ciasta. Pokruszoną masę wsypujemy do formy, równomiernie rozprowadzamy, ugniatamy grzbietem łyżki i wstawiamy do lodówki.
Cytryny szorujemy, sparzamy wrzątkiem i zesterem ścieramy z dwóch
cytryn wąziutkie paseczki. Zester (Zestenreißer) to specjalny nożyk do
cytrusów, który pozwala wyciąć z
cytryn cieniutkie paseczki, omijając białą gorzkawą warstwę albedo. Powstałe wiórki drobno siekamy.Do
sera wsypujemy
stewię, dodajemy po jednym
jajku, mieszając masę trzepaczką balonową niezbyt energicznie, żeby jej zbytnio nie napowietrzyć. Dodajemy posiekaną
skórkę cytrynową i esencję
waniliową. Przez sitko przesiewamy
mąkę ziemniaczaną. Na koniec wlewamy porcjami
mleko. Masa się bardzo rozrzedzi, tak ma być. Formę wypełniamy masą
serową.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 ° C i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 ° C i pieczemy następne 60 minut.Po upieczeniu studzimy na kratce.Gdy wystygnie przygotowujemy polewę. W kąpieli
wodnej ustawiamy rondelek, wlewamy 4 łyżki
mleka i wsypujemy połamaną
czekoladę. Robimy to b.wolno i nie podkręcamy zbytnio płomienia, bo
czekolada gdy się przegrzeje stanie się matowa. Cały czas wolno mieszamy. Gdy uznamy, że konsystencja jest odpowiednia do smarowania, wylewamy ją na przestudzony sernik i równomiernie rozprowadzamy pędzlem. Na całą noc wstawiamy sernik do lodówki, by się ustabilizowal. Nastepnego dnia jest najlepszy. Smacznego!