Wykonanie

Jeden z najlepszych serników jaki do tej
pory jadłam. Znlazłam go na blogu Moje wypieki . Fantastycznie delikatny z chrupiącymi prażonymi
płatkami migdałów. Znikął błyskawicznie. Polecam Wam baaardzo.Składniki na spód:1,5 szkl (ok 200g) pokruszonych
ciastek digestive lub innych zbożowych50g roztopionego
masłakilka kropel ekstraktu
migdałowegoWszystkie składniki wymieszać do otrzymania masy o strukturze "mokrego piasku". Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Masą dokładnie wykleic spód. Wyrówać.Składniki na masę
serową:750g
sera półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub
ser wiaderkowy sernikowy1 puszka (530g)
mleka skondensowanego słodzonego4
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
migdałów lub odrobina
aromatu migdałowego100ml
likieru Amaretto1 łyżka
mąki ziemniaczanej100g uprażonych
płatków migdałowych + nieuprażone do dekoracji
Ser dokładnie ubić mikserem, dodać
mleko i cały czas ubijać do momentu połączenia składników. Następnie nie przerywając miksowania kolejno wbijać po jednym
jajku, dodać aromat,
likier,
mąkę ziemniaczaną a na koniec
płatki migdałowe. Wymieszać i wlać na spód. Wierzch posypać dodatkowo niepodprażonymi
płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 minut w temp. 175 stopni. (nie pieczemy do tzw suchego patyczka, wystarczy że środek będzie ścięty i sprężysty). Gdyby zbyt szybko "łapał kolor" przykryć folią aluminiową. Wystudzić w formie i schładzać przez noc. Podać posypane
płatkami migdałów.Smacznego:)

