ßßß Cookit - przepis na Wartości odżywcze i zdrowotne szparagów. Mały przewodnik szparagowy

Wartości odżywcze i zdrowotne szparagów. Mały przewodnik szparagowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Szparagowy czas zacząć. Krótki sezon, bo trwający od połowy kwietnia do 24 czerwca możemy trochę przedłużyć, kupując wcześniej ukazujące się w sprzedaży szparagi greckie i hiszpańskie.
ROZRÓŻNIAMY 3 RODZAJE SZPARAGÓW:
1) białe - to te najbardziej popularne. Kolor uzyskują przez uprawę w specjalnych kopcach. Białe
szparagi mają zdrewniałe, łykowate łodygi dlatego musimy je obierać. Specjalnym nożykiem do
szparagów lub zwykłym obierakiem do warzyw (wg mnie wystarczający). Obieramy go od główki
w dół. Gotujemy je najdłużej, bo 10-15 minut w zależnosci od grubości. Wszystkie rodzaje
szparagów gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i masła. Podczas gotowania główki powinny wystawać ponad poziom wody (łyżeczka soli +1 łyżeczka cukru)
2) fioletowe - ten rodzaj ze względu na trudną uprawę jest najrzadziej spotykany. Traktujemy je tak samo jak białe, czyli obieramy, a gotujemy podobnie jak zielone, czyli krótko około 5-7 minut
3) zielone - kolor zawdzięczają dużemu nasłonecznieniu. Są najzdrowsze spośród wszystkich trzech
rodzajów. Mają bardzo delikatne łodyżki, także nie obieramy ich wcale. Gotujemy około 4-6 minut.
Najsmaczniejsze są właśnie al dente, jeszcze lekko chrupiące. Zdrewniałe końcówki szparagów
najlepiej odłamać. Pękną wtedy dokładnie w miejscu zdrewnienia. Mają jednak krótki termin do
spożycia. Najlepiej przygotować je tuż po zakupieniu, ewentualnie 2-3 dni możemy je przechować
w lodówce, owijając końcówki w wilgotny ręcznik papierowy i folię spożywczą
Zielone to moje ulubione. Bardziej zdecydowane w smaku od białych, nie mają łyka i błyskawiczne w przygotowaniu. Super smakują polane roztopionym masełkiem ghee, z dodatkiem startego parmezanu. Świetnie komponują się także z oliwą, sokiem z cytryny i tymiankiem. 100 g szparagów to zaledwie 18 kcal, dlatego można sobie spokojnie pozwolić na bardziej kaloryczny dodatek. U mnie dziś szparagom towarzyszył dorsz smażony w panierce z kulką ziemniaczanego purre.
WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE I ZDROWOTNE SZPARAGÓW :
Szparag lekarski (Asparagus officnalis L.) to gatunek byliny z rodziny szparagowatych.
Mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95% wody szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych takich jak:
kwas foliowy - niezbędny pierwiastek, który odpowiada za prawidłowy rozwój płodu, spowalnia także proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek oraz wspomaga pracę układu krążenia
witamina A, C i E oraz beta-karoten, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci
aspargina - wspomaga pracę nerek i odpowiada za poziom nawodnienia organizmu
wapń i fosfor odpowiadaja za kondycję naszych zebów i kości, a wysoka zawartość potasu w szparagach oraz niska sodu w połączeniu z asparginą, sprawia, że mają właściwości moczopędne
glutation - wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga pracę wątroby w procesie oczyszczania organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz chorobie Alzheimera
błonnik poprawia perystaltykę jelit
inulina zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
pomagają w leczeniu artretyzmu i reumatyzmu
łagodzą objawy PMS
są afrodyzjakiem
mają działanie baktriobójcze
są źrodłem witaminy K
Nie dla wszystkich jednak mają takie dobroczynne działanie. Zawierają puryny, które mogą powodować gromadzenie kwasu moczowego w organiźmie, dlatego nie są zalecane osobom cierpiącym na dnę moczanową i kamienie nerkowe, choć niektóre źródła podają, że właśnie rozpuszczają kamienie. Także nie ma tu jednomyślności.
W Polsce ostatnimi czasy stają się coraz popularniejsze. Prawdziwym zagłębiem szparagowym jest Wielkopolska, a konkretnie okolice Wolsztyna i Nowego Tomyśla. Niegdyś całą produkcję
eksportowano, dziś coraz więcej szparagów trafia na polskie stoły.
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/04/biale-szparagi-ze-smazonym-dorszem.html