Wykonanie
Ten post dedykuje smakoszom
kawy :) Ja też bardzo lubię dobrą
kawę, choć baristką nie jestem, ale staram się jak
mogę by moja
kawa była jak najlepsza.Dzięki znajomej dowiedziałam się o istnieniu KAWIARKI. Kawiarka, jak sama nazwa
mówi, służy do parzenia
kawy Espresso. Jest to ekspres niskociśnieniowy podobny do czajnika, w którym
kawę możemy przyrządzić na kuchni np. gazowej. Kawiarki są też elektryczne, ale dziś nie o nich. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów takich urządzeń, z różnych tworzyw. Większość jest dostosowana do każdego rodzaju kuchni. Jeżeli postanowisz kupić to na pewno sprzedawca pomoże coś wybrać, warto dokładnie czytać opisy :) Ja na tę chwilę posiadam ze stali nierdzewnej, ale zamierzam dokupić jeszcze jedną mniejszą kawiarkę ceramiczną. Ceny zaczynają się od około 20 zł na allegro. Majątku nie stracimy prawda?Ale do rzeczy.Jak zrobić w niej kawę?
źródło zdjęcia - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a4700d2a60ece89d.htmlMoja kawiarka składa się z
trzech części.Dolna część to garnuszek z zaworkiem bezpieczeństwa. Nalewamy tutaj
wodę, tak aby
woda nie przekroczyła wysokości zaworka, czyli pod niego.Środkowa część to sitko z lejkiem. Tutaj wsypujemy
kawę. Luźno, po brzegi sitka, nie ubijamy jej by się nie spaliła. Można użyć
kawy sypanej, już zmielonej. Jednak taka
kawa wyjdzie dość mocna.Jeżeli chodzi o ziarnistą, musimy ją zmielić.Górna część to zbiornik na gotową
kawę.
Kawa zbiera się w nim samoczynnie. Pozostawiamy pusty.A więc skręcamy kawiarkę, stawiamy na małym palniku na wolnym ogniu.
Woda w dolnym zbiorniczku zaczyna parować, a kiedy przedostaje się do góry, napotyka
opór w postaci sitka z
kawą. Następnie skraplająca się para "wchłania"
kawę, i wydostaje się do górnego zbiorniczka. Proces nie trwa długo, kilka minut. Jak sprawdzić czy
kawa jest gotowa? Możemy zajrzeć czy zbiornik się napełnił, a dodatkowo z zaworka powinna zacząć dmuchać para.Po zakończeniu pracy z kawiarką, dokładnie ją czyścimy z drobinek.
***
Pozdrawiam,
Kasia :)